Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Mellanbygdens år i bilder

Mycket händer på ett år, både roligt och tråkigt. Här följer ett urval i bilder på det som Mellanbygden bevakat under året.

Mellanbygden · Published dec 30, 2018 at 06:15

Januari:

Foto: VIKTOR LAGERBORG

Stockholmarna David Nilsson och Sandra Åhs Sivertsen som flyttat till Aftonmora ranch utanför Robertsfors ångrade sig inte. Highland cattle tillhör djuren på gården.

Foto: MAGNUS LINDGREN

Ylva Öhman, Lisbeth Andersson, Lena Andersson och Carina Wikström gladde sig åt at Coop i Lövånger äntligen skulle byggas ut.

Foto: GUNILLA LYRÉN

Alexandra Sundh bestämde sig att åka 7-Mila för att hedra sin pappa som oväntat gick bort en tid innan. Alexandra genomförde också hela loppet.

Februari:

Foto: CALLE RISING

För nybörjarbadaren Susana Touati var detta rena rama kicken att delta när Burträsk Ice breakers bjöd in till att prova vinterbad.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Allt började som tavlor till barnens rum. Men från nyåret drev Linda Knutsson sin verksamhet med att göra bland annat porträtt och stickers som ett företag.

Foto: VIKTOR LAGERBORG

Racoons anställda Kerstin Andersson och Per Johansson fick ett lite ovanligt inslag i arbetsdagen när statsminister Stefan Löfven tog en titt på deras arbete.

Mars:

Foto: VIKTOR LAGERBORG

Fransmannen Sébastien Roubinet förberedde sig i Ratan inför sitt tredje försök att korsa norra Ishavet med sin egenbyggda is- och vattengående katamaran som skulle göras under sommaren.

Foto: CALLE RISING

"Kändes precis som att få vinna ett derby mot Brönstjärn i fotboll", skrattade en lycklig Marcus Nyström efter hemmasegern i Ljusvattnets skotertävling Lightwater International Ice Oval.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

En stor växt som äter grönsaker skulle det bli av den magiska böna som Olivia Lindström planterade under den Harry Potter-dag som hölls på biblioteket i Robertsfors under sportlovet.

Foto: CALLE RISING

Bygdsiljumbacken fick ordna en tävling i puckelpist under SM-veckan. Vinnaren till damernas elitfinal, Frida Lundblad, kommer in i det sista hoppet bara aningen före sin motståndare Thea Wallberg.

April:

Foto: MAGNUS LINDGREN

Den här gången hjälpte inga protestlistor. Den 28 juni var sista dagen som Handelsbanken i Lövånger hade öppet. "Det är väldigt tråkigt och svagt att de lägger ned", sade en besviken Tore Gabrielsson.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Granträsket nordväst om Kalvträsk var verkligen en upplevelse med sina storslagna vyer. Att fisket gick sämre gjorde därför mindre.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Många var de elever som ville få en selfie med Petter efter hans föreläsning på Centrumhuset i Robertsfors. Stella Lindström var en av dem.

Foto: MORGAN BOHMAN

Burträsk vaknade till vattenkaos. En vattenledning mellan Skolgatan och Svedjegatan hade sprungit läck. Peder Schönfeldt hettade upp en kärvande kran med ångpanna.

Maj:

Foto: MORGAN BOHMAN

Leif Lindgren, platschef på BUAB, hade all anledning att klia sig i huvudet. Nyanställningar hotades på grund av bostadsbrist. Här i samspråk med Karin Axelsson.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Tingshuset i Ånäset var fyllt till ståplats när Trafikverket visade Norrbotniabanans tänkta dragning genom Robertsfors kommun. Valter Olofsson, höger, begrundade kartan tillsammans med Tomas Karlsten.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Jörgen Tarander på företaget RTAS i Sikeå hade bara sett början på arbetet med de totalt 19 000 däck som skulle bli barriärer på den nya STCC-banan i Skellefteå.

Juni:

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Årets Grunkor och Mojänger i Överklinten lockade som vanligt massor med besökare. Allt kan också dyka upp. Till exempel en jordfräs som kom åkande på gatorna.

Foto: MIKAEL WIKMAN

Johnny Karlsson, Lasse Ekesryd, projektledare och Sture Andersson gjorde tummen upp för en renovering av Kallvikens gästhamn, samt att utveckla området med bland annat vågbrytare.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Axelia Boström och Tina-Linn Sandberg på fritids Miramis i Robertsfors har full koll på hur saker ska återvinnas efter en hel termin med utbildning och studiebesök på bland annat Dåvamyran.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Fem vattenskoteråkare på väg mellan Ystad och Haparanda stannade till i Sikeå. Ett av målen med resan var ar samla in pengar till prostatacancer. Johan Johansson tankade en av skotrarna inför den vidare avfärden.

Juli:

Foto: CALLE RISING

Trots konkurrens från kvartsfinalen i fotbolls-VM fylldes gatorna av både löpare och publik när den 33:e upplagan av Lövångerloppet genomfördes.

Foto: CALLE RISING

Den 16:e upplagan av körtävlingen Villvattskampen avgjordes i stekande solsken. "Hästarna klarar nog värmen rätt så bra," sade överdomaren Rolf Hedquist.

Foto: ROLF JAKOBSSON

Torkan drabbade även länets bönder. Gösta Holmberg, mjölkbonde på gården Herrgårdsfäboda blickade ut över sina marker som gav små foderskördar.

Foto: MORGAN BOHMAN

Slopade bidrag till underhåll av enskilda vägar fick Gun Andersson Svensson och Lars-Gunnar Svensson att tveka inför att flytta in permanent i Mjövattnet.

Augusti:

Foto: CALLE RISING

Varken eldningsförbud eller vattenbrist satte stopp för buskspelandet när hembygdsdagen i Renbergsvattnet genomfördes för 40:e gången.

Foto: MORGAN BOHMAN

Allt från 4 000 år gamla bronsåldersrösen till mer samtida byggnadskultur fanns med på den årligen återkommande kulturvandringen i Bissjön.

Foto: CALLE RISING

Två saker skilde årets upplaga av Ljusvattnets metartävling från de föregående. Rekordvärmen och premiär för barnen att få meta från den nya flotten.

September:

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Frida Gahlin knöt ett rep runt ett träd med boxhandskar på i NDSK-kampen (Norum/Djäkneboda SK) när föreningen firade sitt 50-årsjubileum i Djäkneboda.

Foto: CALLE RISING

Jörgen Sehlin kämpade med kryddstark korv under den korvätartävling som ordnades av Västerbotten korv i Lövsele.

Foto: MIKAEL WIKMAN

Regn och sol och mycket folk. Lövångers traditionella skördemarknad bjöd som vanligt på ett stort utbud.

Oktober:

Foto: MIKAEL WIKMAN

Det uppskattade väckelsemuseet som funnits i Lövångers kyrkstad hade flyttats till Vebomark. En av grundarna av museet är Marika Vallgren.

Foto: MORGAN BOHMAN

Kocken Ayad Al-Shaikhli och ägaren Milad Rad på Burträsk Värdshus skänker varje vecka ett 15-tal matlådor till bättre behövande. "Ingen ska behöva gå hungrig när vi har så mycket mat här", säger Milad Rad.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Beskedet kom att Dalkarlså folkhögskolas verksamhet flyttar från Dalkarlså till Umeå. Med det ser en närmare 80-årig era ut att gå i graven.

Foto: MIKAEL WIKMAN

Ett tråkigt besked för hela Lövånger var det att Lövångers kyrkstad AB gick i konkurs. "Det har varit och är en tung tid", sade Evy Andersson, ordförande i Lövånger Kyrkstad AB efter konkursen.

November:

Foto: MIKAEL WIKMAN

Miljöteknikföretaget Ecorub i Hökmark installerade sin första produktionslinje för att tillverka formsprutningspellets i Fazer bröds tidigare lokaler.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Ägaren av före detta Element six lokaler satte stopp för det som såg ut som en stor serverkupp då ett antal personer var på väg att köra iväg med servrar till ett värde av 15 miljoner kronor. Frågan tog sedan vändningen i en ägartvist mellan tyska företag.

Foto: MIKAEL WIKMAN

Rut Morén, och Anitha Lundqvist, Lövångers blommor samt Lars Lundqvist, vaktmästare, ingår i uthyrningsverksamheten för Lövånger kyrkstads vandrarhemsverksamhet då Lövångers blommor bestämt sig för att ansvara för uthyrningen efter konkursen för Lövångers kyrkstad AB.

December:

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Lyckan var stor när Joel Vedin fick tillbaka flaskposten som han sjösatt i Sikån elva år tidigare. Överlämnare var Tony Söderlund på Skellefteå då flaskposten hittats vid ett restaureringsarbete i ån.

Foto: MIKAEL WIKMAN

"Fulgranen " som Lövånger blev världskända för år 2016 blev inget återkommande koncept. "Nej i år blir det en fingran som Lövångersborna ska få njuta av", sade Johnny Karlsson, Lövångerbygdens utveckling när årets gran sattes på plats.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

I sista stund innan reglerna gjordes om lyckades David Wiljebrand slå sin svärfar Jonny Kärkkäinens gamla distriktsrekord i tyngdlyftning. - Det var ren eufori, säger David Wiljebrand.

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.