Måndag 13 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Mellanbygdens år i bilder

Ännu ett år har gått med små och stora nyheter runt om i mellanbygden – här är några av de händelser som utgjorde nyhetsåret 2019.

Mellanbygden · Published jan 8, 2020 at 06:15

Januari

Foto: MORGAN BOHMAN

När musikskoleleverna i Burträsk inte längre fick undervisning på skoltid ryckte Studieförbundet Vuxenskolan in. Här får Tindra Åberg hjälp av Kevin Wennberg.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Jon Uddas från företaget Riggtech var med och borrade sig genom E4 vid Valsfäboda. Röret som sattes in skulle bli en passage för uttrar.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Projektledaren Lis-Beth Öberg såg fram emot den allaktivitetspark Arvsfonden beviljat pengar till.

Foto: ARKIV

Centerpartisten Helena Lindahl gick emot partilinjen och röstade nej till Stefan Löfven som statsminister.

Februari

Foto: CALLE RISING

Som en ringlande orm i blårök och snörök gav sig 243 veteranskotrar av i parad runt Gärdefjärden i ett världsrekord för veteranskotrar. Guinness underkände senare försöket då avståndet mellan skotrarna i paraden skulle ha varit för långt.

Foto: CALLE RISING

Hela fem pallplatser stod de svenska åkarna för när en deltävling i Europacupen i puckelpist avgjordes i Bygdsiljum

Foto: GUNNAR ERIKSSON

Sofia Lindberg, Robertsfors IK, var överlägset bästa kvinna när hon provade 76-kilometersdistansen på 7-Mila. Sofia hade även framgångar i SM under säsongen.

Mars

Foto: MAGNUS LINDGREN

Berndt Lundström och hjälpredan Erling Marklund hade fullt upp med att ta emot fikagästerna under den populära träffen Morgonpasset som hålls i Ånäset.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Civilminister Ardalan Shekarabi tvekade inte en sekund när han bjöds in att delta i ett bingoparti på Edfastgården under sitt besök i Robertsfors. Resultatet blev däremot inte helt lysande.

– Vi hade ganska mycket kvar du och jag, sade han efteråt till Inga-May Nilsson.

Foto: SVEN-OLOF ANDERSSON

I slutet av februari började PRO-huset, pensionärernas högborg under 25 år, att rivas. De senaste åren har huset stått tomt, för nedgånget att åtgärda.

April

Foto: MAGNUS LINDGREN

Rikard Callmans hänsyn för Ida Strömbergssons häst och hund i trafiken blev enormt uppmärksammat på sociala medier.

Foto: MORGAN BOHMAN

Hökmarksborna knöt nävarna och fortsatte sin kamp mot att gatlysena hotade att slockna i byn efter beslut av Skellefteå kommun.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Wille, Lilly och Ebba Dahlgren var nöjda med att fika när pimpeltävlingen Sista rycket ordnades på Hemsjön i Överklinten. Tävlingen lockade rejält med deltagare.

Maj

Foto: MORGAN BOHMAN

Kåsbölegården installerade solceller. som ska producera en tredjedel av gårdens energiförbrukning. Thim Johansson och Filip Hedström monterar första cellen.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Kyrkan och klockstapeln i Ånäset målades om men kraven var höga på den 300 år gamla kyrkan. Allt för att komma så nära ursprunget som möjligt.

Foto: CALLE RISING

Med bolmande tvåtaktsrök och ettrigt moppeknatter ledde medlemmarna i Burträsk Mopedklubb Krökarna fordonskaravanen genom Burträsk mot veteranfordonsträffen i Innansjön.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

En mycket glad Viktor Johansson fick kommunens målinriktade kulturstipendium för arbetet med sin film Inuti diamanten.

Juni

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Det tog inte många minuter innan populära musikläraren Pelle Robertsson fått ihop ett gäng elever som vill vara med på bild med honom. Men terminen blev den sista då Pelle gick i pension efter 38 år på den kommunala musikskolan.

Foto: CALLE RISING

Att fira Mors Dag genom att åka till Villvattnet och gå på loppis har för många blivit en kär vårtradition. För sjunde året i följd bjöd Peter Almqvist in en intresserad publik till stor loppmarknad under mottot "Gamla saker till torp och trädgård".

Foto: MAGNUS LINDGREN

Den mycket populära Skolskogen i Bygdeå som ligger i anslutning till Bygdeå skola fyllde 20 år under året. Eleverna i skolan har undervisning i skogen en dag i veckan något som uppskattas av såväl lärare som elever.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Anders och Marita Sundh gjorde något ovanligt och öppnade tandklinik mitt i skogen i Storrödningsberg. Men folk har inga problem med att hitta till den välkomnande kliniken.

Juli

Foto: MORGAN BOHMAN

Allis Norlin hade tungan rätt i mun när hon med pappa Robert Norlin i släptåg sprang i Överklintens upplaga av Robertsfors kommuns omstartade terrängserie.

Foto: MORGAN BOHMAN

Året by i Skellefteå kommun, Kvarnbyn, fick till och med Kung Bore, som till vardags bor vid Vindelälven, att tappa andan när han kom på besök.

Foto: CALLE RISING

Tävlingarna i watercross i Bygdsiljum blev en stor succé för hemmaåkarna från Skellefteå. Men även för krögaren på Westmans, dit många ur den stora publiken sökte sig för att få tak över huvudet när ett åskoväder med ordentliga regnmängder drog in över tävlingsbanan.

Augusti

Foto: MORGAN BOHMAN

Skellefteå kommuns nya busstider väckte mycket ilska och protester. Hur skollogistiken skulle lösas upptog mycket energi för Jenny Viklund med döttrarna Cleo, 2 år, Nathalie, 18, Thilly, 9, och Nellie, 11.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Till slut kom viltet ut på åkrarna när Mellanbygden följde med Jacob Carlsson på jakt på råbock i Rickleå.

Foto: MORGAN BOHMAN

Nyfiket, frågvist och initierat. Det var vad som präglade den slåtterkurs som genomfördes i Vebomark. Lennart Johansson visade hur gräs och rödklöver skulle tuktas.

Foto: MORGAN BOHMAN

Berth Ågren vill se mer åtgärder mot fortkörandet i Botsmark, där det väldigt ofta går fortare än 40 kilometer i timmen, innan det händer en allvarlig olycka.

September

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Den dryga tonnet tunga minnesstenen över spelmannen Nils Johannes Renström, känd som Lappojken, sattes på plats på Bygdeå kyrkogård av Stefan Tunell och Robert Linder.

Foto: MAGNUS LINDGREN

Dahlgrens bageri aviserade att man flyttar från Vebomark efter 102 års verksamhet i byn. Dahlgrens hade köpt upp Wallins Kafferepet i Skellefteå och flyttade verksamheten dit.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Viljan att leva är nummer ett i överlevnadspyramiden berättade Mikael Åkerman under en föreläsning.

Oktober

Foto: MORGAN BOHMAN

Den årliga Moppekåsan är för en del lika ett lika viktigt inslag som älgjakten. Den här gången lockade Kåsan 84 startande. Höstvädret var också det allra bästa under heldagen kring Ånäset och Flarken.

Foto: MORGAN BOHMAN

Ett löfte är ett löfte. Olle Berggren kan bara bita ihop och försöka se glad ut när skyttekungen Henok Yosef trakterar rakapparaten efter att Renbergsvattnet säkrat seriesegern i divison 5.

Foto: PRIVAT

Jan Vinterek och sambon, Maria Lundström avverkade 1350 mil genom Afrika – på tandemcykel! Det tog dem 200 dagar att färdas sträckan från Västafrika, ner till Sydafrika och vidare till Östafrika.

November

Foto: CALLE RISING

När bankerna trappar ner träder Lövångers blommor in. Anita Lundqvist och dottern Rut Morén började erbjuda Kassagirots betaltjänster så att kunderna kan betala räkningar, lösa in värdeavier samt göra insättningar och uttag från egna konton.

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Ett mycket omstritt beslut blev verklighet då Trafikverket skyltade om till 80.

Foto: MORGAN BOHMAN

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni var på klimatturné i länet. Här lyssnar hon när David Rönnblom, Holmen Skog, berättar om hur skogsvårdsbränningar får sällsynta skalbaggar att återetablera sig i norrländsk skog.

December

Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Birgitta och Åke Ekman i Bobacken tillhör de stora förlorarna när Norrbotniabanans ska fram. Deras hus som också är Birgittas barndomshem ligger mitt i spårdragningen.

Foto: MORGAN BOHMAN

Nymek investerade i ny kantpress och hade fått sin första kvinnliga vd i Erica Frohm.

Foto: MORGAN BOHMAN

Robert Eskelinen, Ella Eklund och Lars-Martin Berglund var laddade inför det som kommer att betyda mycket för den lokala fotbollen, inte minst ungdomslagen, nämligen en konstgräsplan till Burträsk.

Redan tydligt spår av coronan

LÖVÅNGER Effekten av coronapandemin innebär ju bland annat att svenskarna nu tar ”hemester”. Effekten av detta syns redan tydligt inom turismen. Café Fyren i Bjuröklubb hoppas...

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Nytt datum för inresor

CORONA UD har från och med den 30 juni hävt reseavrådan för ett flertal länder inom EES medan man förlängt avrådan till länder utanför EES till den 31 augusti. Numera gäller även...

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.
Sport