Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Per Johansson heter han som tar över ägandeskapet efter Jonny och Solweig Söderström. Foto: PRIVAT

Ny ägare på Westmans café i Bygdsiljum

Anrika Westmans i Bygdsiljum har fått ny ägare. Det är tidigare anställde, Per Johansson, som tar över ägarrollen.– Det ska bli kul och intressant! Lite senare kommer vi att anställa en kock, säger Per Johansson som skriver under kontraktet i dag måndag.

Bygdsiljum · Published jul 2, 2018 at 11:00

För de flesta i Bygdsiljumsområdet är det ett bekant ansikte som tar över Westmans. Han heter Per Johansson, och har jobbat som kock de senaste 4 åren tillsammans med de förra ägarna, Jonny och Solveig Söderström.

– Det känns bra att ta över verksamheten. Westmans har djupa rötter i bygden, och de vill jag bygga vidare på, säger Per.

Det kommer inte att ske några större förändringar direkt från start, men några kommer det att bli.

– Det är för tidigt att säga vilka förändringar det kommer att bli, men vi vill fortsätta att satsa på fler pubkvällar med olika arrangemang. Jag vill att Westmans ska bli en stark sammlingspunkt där alla kan träffas och ha trevligt. Jag vill att vi ska vara ett nav i bygden, menar Per och tillägger;

– Vissa förändringar blir det i menyn. Det blir färre rätter, men den mat vi serverar ska vara av bra kvalité.

Den nuvarande personalen blir kvar, men inom en snar framtid kommer Per att annonsera efter en ny kock.

– Vi söker helst en person som har en lokal anknytning. Det är smidigast, men givetvis är alla välkomna att söka tjänsten. Vi är ett litet företag och det är viktigt att alla spelar
bra ihop, menar Per.

Övertagandet av Westmans sker denna vecka. I och med detta slutar Jonny Söderström, som skött matlagningen, och Solveig Söderström som vd.

– Det ska bli skönt, men visst kommer jag att sakna arbetet på Westmans. Det har varit ett jobb – men ändå ett kall på något sätt. Kunderna kommer jag absolut att sakna mest. Känns som att vi har gjort en bra grej för en mindre by, och förhoppningsvis fortsätter det, säger Jonny.

Är det många personer som varit intresserade av att köpa Westmans?

– Det har varit 4–5 seriöst intresserade köpare. En kvinna från Holland hörde av sig och ville köpa. Hon ville göra en kinasestaurang av Westmans och avskeda alla. Inte så seriöst, säger Jonny.

Jonny och hans fru Maria bor i Bygdsiljum och ser fram emot en "riktig" semester.

– Det är första gången på 6 år som vi kan ha en riktig semester tillsammans. Tidigare har det bara blivit strödagar här och där.

Jonny är utbildad skogsmaskinförare, men vill inte återgå till det jobbet.

– Nej tack! Jag vill jobba med något sorts socialt arbete och träffa människor. Jag har ju diabetes, så jag vill helst ha ett 7–4 jobb. Ett lugnare arbete än det jag haft.

Förutom att ha en riktig semester och sedan hitta ett nytt arbete, funderar Jonny även på en annan sak.

– Vi kanske skaffar barn nu. Det ligger i tiden, och jag vet att våran umgängeskrets och familjer skulle uppskatta det, säger Jonny.

Westmans har djupa rötter i bygden, och de vill jag bygga vidare på.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Nekades byta till plåttak

Robertsfors Anders Persson ville byta taktäckning på sin 60-talsvilla från lertegel till ett plåttak. Kommunen avslog dock hans bygglovsansökan med hänvisning till att huset...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...