Onsdag 16 oktober 2019

Västerbottens Mellanbygd

Joakim Sahlen hoppas att Bodan Midnight Run ska bidra till att fler får upp ögonen för kajakfiske. Foto: PRIVAT

Ny mångsidig tävling i Bodan

Andra upplagan av gäddfisketävlingen Träskfighten gav mersmak. Så pass mycket att Joakim Sahlén nu lanserar Bodan Midnight Run i början av juli.

BODATRÄSKET · Published jun 30, 2019 at 07:15

Knappt har svallvågorna efter gäddfångsterna i Träskfighten lagt sig innan det nu är premiär för en ny fisketävling. Den går av stapeln den 6 juli i Bodaträsket, några kilometer norr om Falmarksträsket.

Initiativet kommer från Joakim Sahlén, Sjöbotten.

– Efter att ha varit med i Träskfighten såg jag att intresset var stort och tyckte att det vore kul med en tävling på hemmaplan.

Sahlén ville själv vara med och tävla och valde därför Bodaträsket som fiskeplats, där han själv inte fiskat och därmed inte får något försprång på mottävlarna.

Bodan är främst känd att hålla bra mängd gös och abborre. Sjön har ockå varierande djup och en del öar som bidrar till ett intressant och mångsidigt fiske, som också kräver en del av de tävlande och ger en utmaning.

En annan utmaning är att tre fiskarter kommer ingå i poängsystemet: abborre, gädda och gös. Lagen, som även här består av två fiskare i en båt eller var sin kajak, får poäng för de tre längsta fiskarna av vardera art. Abborre ger 2 poäng per centimeter, gös 1,5 och gädda 1.

– Fisket efter främst stor abborre skiljer sig helt från gäddan och gösen. Ena stunden kan abborren vara helt galen på en specifik fiskemetod, men fem minuter senare kan den vilja ha något helt annat, berättar Sahlén, som hoppas på en bit över tio lag.

70 procent av deltagaravgiften går till vinnande lag och 10 procent till vardera största fångst av respektive fiskart.

Tävlingen håller på i tolv timmar. Den börjar vid lunchtid, med en timmes obligatorisk matpaus och avslutas vid midnatt.

– Vi bor ju i Norrland och är ju ljust dygnet runt i början på juli, vilket kan ge en otrolig upplevelse på kvällen om vädret tillåter, betonar Sahlén, som hoppas tävlingen ska bli en fin träffpunkt för bygdens alla fiskefanatiker.

– Sedan har jag även en förhoppning att tävlingen kan bidra till att få upp folks ögon för kajakfisket.

I vanlig ordning kommer det att uppdateras en hel del på Instagram under tävlingens gång (@joakimsahlen) och framåt midnatt kommer det att visa sig vem som varit Bodaträskets mest mångsidiga fiskare.

Vd satsar mer i egna företaget

Hökmark Åke Paulsson, vd för Ecorub AB, har köpt 200 000 aktier i det egna företaget. Då Åke Paulsson är vd för företaget omfattas han av insiderlagstiftningens krav på anmälan...

För kallt på ”Manhattan”?

BURTRÄSK Hyresgäster som sitter med filtar och vantar, köper in egna element och värmer upp lägenheten genom att köra ugnen med öppen lucka. Nu kräver flera hyresgäster på...

Efter seriesegern: Så ska RIK etablera sig i trean

ROBERTSFORS 2019 innebar ett stabilt avancemang till division 3. Med stark vilja, en stärkt organisation och ett sammansvetsande träningsläger i Spanien har Robertsfors IK tänkt...

Sänker hastigheten trots massiv kritik

MELLANBYGDEN Kritiken från berörda kommuner angående sänkningen av hastighetsbegränsningen från 90 till 80 kilometer i timmen var inte nådig. Trots det tänker Trafikverket inte...