Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Reza Rahimi från Afghanistan har nyligen blivit fast anställd efter att ha genomgått Martinsons interna träindustriutbildning. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Nytänkande ska säkra arbetskraft

Många branscher skriker efter kvalificerad arbetskraft och träindustrin är inget undantag. På Martinsons har man under lång tid satsat på interna utbildningar för att hitta medarbetare som har ambitioner för en långsiktig framtid i företaget.

BYGDSILJUM · Published okt 8, 2018 at 07:15

Johan Thysell, HR-chef på Martinsons, lyfter fram företagets lokalisering som både en utmaning och en tillgång. Tillgången i fördelarna med att arbeta och leva i ett mindre samhälle, men samtidigt utmaningen att få upp människors ögon för just de värdena.

– Vi satsar mycket på att vara en arbetsplats där människor trivs och vill även ta en aktiv roll i närområdet genom en rad olika engagemang. Om vi är det självklara valet i bygden ger det ringar på vattnet. Men vi måste också sträcka oss utanför vårt närområde, säger Thysell.

För att säkra återväxten av arbetskraft har Martinsons i 15 års tid jobbat med olika arbetsmarknadsutbildningar. Ett exempel är träindustriutbildningen, som igår höll en infoträff i Bygdsiljum. Det var startskottet inför den 21 veckor långa utbildningen som börjar vecka 45, till vilken tolv personer kommer att antas.

– I fjol tog vi in 30 personer, men för att kunna öka kvaliteten ytterligare och fokusera på varje person som går utbildningen kommer vi att ha grupper om tolv personer men i tre omgångar, förklarar Johan Thysell.

En följd av de interna utbildningssatsningarna blir att Martinsons inte fokuserar på ett perfekt CV eller unika kompetenser.

– I stället söker vi efter rätt människor, som med engagemang och vilja visar att de vill jobba långsiktigt på Martinsons.

Och upplägget med träindustriutbildningen har visat sig vara lyckat. Även utan förkunskaper om träindustrin har många fått chansen tack vare rätt inställning.

– Vi har goda erfarenheter av att anställa medarbetare via träindustriutbildningen. Dels för den nyfikenhet och engagemang de tar med sig, dels för att många kommer från närområdet. Detta har i sin tur ofta lett till långsiktiga relationer, säger Thysell.

Reza Rahimi, ursprungligen från Afghanistan och boende i Robertsfors, gick träindustriutbildningen mellan november 2017 och april i år. Han fick sedan en sex månaders anställning via Lernia och är sedan några veckor tillbaka fast anställd på justeringen på Martinsons.

– När jag gick utbildningen pratade jag med personalen och många sa att de jobbat 30 år på Martinsons. Då förstod jag att jobbet är långsiktigt och jag känner mig väldigt trygg i företaget.

Att slussas in i företaget via intern utbildning ser han också fördelar med.

– Då lär man känna varandra och ser vad man går för. Jag har många kompisar som är duktiga, men ofta vågar de inte söka ett så "bra" jobb.

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...