Tisdag 25 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Den senaste tidens blidväder har inneburit att de flesta sjöar och vattendrag kan vara farliga att ge sig ut på. Foto: ARKIV

Ökad risk för svaga isar

Den senaste tidens blidväder har inneburit att de flesta sjöar och vattendrag kan vara farliga att ge sig ut på.
– Särskilt på vattendragen är isförhållanden förrädiska i år. Jag anser att man bör vara mycket försiktig, säger Jan Fransson, räddningschef.

MELLANBYGDEN · Published jan 17, 2020 at 11:15

De båda räddningschefterna Jonas Hallin och Jan Fransson uppmanar folk att vara försiktiga när de ger sig ut på isar.

– De flesta jag har pratat med säger att isarna i inlandet och upp mot fjället är sämre än normalt. Det gäller särskilt isar över vattendrag. Jag tycker att folk helst bör hålla sig där isen är stakad och kontrollerad, säger Jan Fransson.

Att det råder närmast lömska isförhållanden beror på att isarnna inte hann frysa till ordentligt innan snön kom. Efter snön lade sig så har blidvädret dominerat under december och början av januari.

Stundtals har det regnat flera centimeter, vilket har fått flöden i bäckar och åar att öka kraftigt. Värst har det varit i västra delarna av länet där det stundtals har uppstått översvämingar under snötäcket.

– Den ökade tillrinningen har inneburit att isarna vid in- och utlopp på sjöar kan ha försämrats. Därför måste man vara väldigt försiktig, säger Jonas Hallin.

Flera allvarliga tillbud med snöskotrar har också inträffat. Bland annat en olycka i Åsele under julhelgen där en person omkom efter att ha kört sin skoter genom isen på Ångermanälven.

När man går på isen så ska man aldrig vara ensam och man bör alltid ha med sig isdubbar och annan säkerhetsutrustning.

LRF Konsult blir Ludvig & Co

ROBERTSFORS LRF Konsult byter namn till Ludvig & Co i början av mars. Det nya namnet är egentligen inte så konstigt utan har en mycket tydlig koppling till företagets historia....

Försvaret vill kunna ta över ditt fordon

MELLANBYGDEN Försvarsmakten vill kunna nyttja privata snöskotrar, bilar, lastbilar och motorcyklar i händelse av att krig hotar. Därför pågår nu en förstärkning av totalförsvaret...

Brexit kan ge kompetens

VÄSTANTRÄSK Den 1 februari genomfördes slutligen Brexit. Donna Richmond och Paul Connolly, som fick sitt svenska medborgarskap förra våren, hjälper till att förmedla kontakter...