Söndag 27 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Niklas Jendeby. Foto: PRESSBILD

Ökat intresse för båtliv ger fler oerfarna på sjön

När fler väljer att semestra på hemmaplan har även intresset för båtar stigit rejält. Under maj månad ökade sökningarna efter båtar med 887 procent jämfört med maj ifjol. Nära sju av tio saluobjekt blev också sålda inom en vecka. Med fler till sjöss, därtill oerfarna båtägare, ökar också riskerna.

BÅTLIV · Published aug 10, 2020 at 15:15

Vissa nyblivna båtägare har tidigare erfarenhet, andra har aldrig ägt en egen båt. Det ökar samtidigt riskerna för att nybörjare till sjöss hamnar i sjönöd.

Det är Blocket tillsammans med Yougov som genomfört en undersökning där hela 53 procent svarar att de inte vet hur de agerar vid en olycka till sjöss. Utifrån detta har Blocket tillsammans med Sjöräddningssällskapet satt samman en lista över sådant som är bra att hålla koll på som nyblivna båtägare.

– Det söks framförallt efter båtar som är förstagångsvänliga, sådana som kräver väldigt lite eller inget underhåll. Vi ser också att många billigare båtar säljs - vilket gör att det är extra viktigt att tänka på säkerheten. Köper du en båt med eftersatt underhåll så ökar risken att något går sönder, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

I snitt rycker Sjöräddningssällskapet ut 40 gånger om dagen under sommaren för att hjälpa folk som hamnat i nöd till sjöss, då allt från brutna ben till grundkörningar och soppatorsk.

Att olyckor sker går inte att komma förbi. Däremot kan många olyckor förebyggas genom rätt utrustning och kunskap.

– Vi på Sjöräddningssällskapet älskar att vara på vattnet, och tycker det är kul att fler vill prova på båtlivet. Men det är viktigt att göra det med respekt för sjön, sina egna begränsningar och ta hänsyn till andra. Då kan vi alla tillsammans bidra till bättre sjösäkerhet, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

Nygammal vårdchef hittade hem till Lövånger

LÖVÅNGER Hans hemlängtan till Gärde blev för stor. Peter Bergman sa upp sig från sitt chefsjobb i Norrbotten och flyttade hem på vinst och förlust. Nu är han ny verksamhetschef...

Holm-gång med skräll-Seger?

BODBYSUND/UMEÅ När Olivia Holm från Bodbysund blev allsvensk såg hon mest fram emot duellerna med Caroline Seger. Till helgen är det dags för rond två.

Vill du köpa en förskola?

ROBERTSFORS Sugen på en förskola? Nu finns två stycken till salu i Robertsfors.

Framgångs-Saga i Skåne

NORRA ÅBYN I våras blev hon yngst någonsin i svenska sportkörningslandslaget och det skrivs hela tiden nya kapitel för Saga Pettersson. Nyligen tävlade hon framgångsrikt i Skåne.

Mellanbygden med öppet hus i Lövånger

LÖVÅNGER I samband med Lövångers skördemarknad i fredags hade Mellanbygden öppet hus utanför redaktionen. Många kom för att prata med tidningens representanter, ta en kopp kaffe...