Fredag 16 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Polisen: Folk är ofta dåliga på att ta hänsyn i trafiken

Många förare tar alldeles för lite hänsyn till fordon som står i vägkanten, vare sig det är vägarbetare eller poliser – det menar Johan Löfstedt på trafikpolisen i Västerbotten.– Det är ofta folk i princip touchar våra backspeglar när de kör om i 90-100 kilometer i timmen, säger han.

Mellanbygden · Published jul 6, 2018 at 07:15

Johan Löfstedt har arbetat som trafikpolis i många år och de ökande problemen med vägarbetares säkerhet i trafiken som Trafikverket upplever är ingen överraskning.

Som polis upplever han och kollegorna ofta samma sak när de till exempel stoppat en bil

– Generellt så tycker jag att när vi står ute längs vägarna så är folk väldigt dåliga på att ta hänsyn och det gäller väl samma för vägarbetare. Folk kör alldeles för fort och är dåliga på att hålla ut, säger han och lägger till:

– Man måste ju dra ned hastigheten när man passerar till exempel ett vägarbete eller en olycksplats. Nu jobbar jag ju med sånt här men jag kan verkligen inte förstå hur man kan se att det står ett fordon i kanten och ändå inte sänka hastigheten, man vet ju inte vad som väntar där framme.

Förutom att man som bilförare riskerar sin egen och andras säkerhet om man inte tar det försiktigt när vägarbetare, poliser eller andra människor arbetar längs vägen så kan det också vara fråga om lagbrott.

I Trafikförordningens tredje kapitel står att förare måste ”hålla en med hänsyn till omständigheterna tillräckligt låg hastighet” vid till exempel vägarbeten och olycksplatser. Detsamma gäller för övrigt vid smutsigt väglag där trafikanter riskerar att stänka ned andra människor.

Förutom att ta det lugn förbi vägarbeten så finns det mer som Johan Löfstedt hoppas på att regionens bilister ska tänka på i sommar.

– Det är väl mest de vanliga problemen, så fort vägarna torkar upp så blir folk sämre på att hålla avståndet till framförvarande fordon, kör fortare och det blir fler knasiga omkörningar, säger han.

Trafikolyckor vid vägarbete

En rapport från Trafikverket visar att under åren 2003-2015 inträffade det minst 3 958 trafikolyckor med personskador i anslutning till olika typer av gatu- och vägarbeten. I cirka fem procent av det totala antalet olyckor omkom eller skadades en vägarbetare. Rapporten bygger på trafikolyckor som rapporterades in av polisen och akutsjukvården olycksdatabasen STRADA.

Källa: Trafikolyckor vid vägarbete 2003-2015. Publikation 2016:122.

Monster invaderade

ROBERTSFORS Det tecknades monster som kanske aldrig förr på biblioteket i Robertsfors under kulturlovet. Illustratören Johan Åberg var den som gav inspiration.

Komiskt med ångest under

Robertsfors I torsdagskväll på Centrumhuset utspelade sig den omtalade föreställningen ”Family Feelings”, som med sina komiska inslag fick hela publiken att fnissa men som också...