Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Presentbutik ska rädda handel

För snart 2,5 år sedan tog Sylwia Rembisz över lanthandeln och kaféet i Åkullsjön. Nu har verksamheten utökats med en inredningsbutik med importerade kvalitetsprodukter från Polen.

ÅKULLSJÖN · Published sep 18, 2018 at 17:00

Det polska paret Artur och Sylwia Rembisz flyttade till Åkullsjön för några år sedan där en av anledningarna var att Arturs byggfirma sen en längre tid haft mycket jobb i Sverige.

För 2,5 år sedan tog man också över dåvarande Brittans, livsmedelsbutik och kafé som gjordes om helt med ny inredning. Konceptet fick namnet Kardemumma.

Sedan dess har Sylwia jobbat i butiken och kaféet men utan att ha kunnat ta ut någon lön. Nu vidgas därför verksamheten inom ett område som hon verkligen brinner för – inredning. Den nystartade verksamhetsdelen med butiken ArtiDeko inryms i samma lokaler som inretts för ändamålet.

Här finns nu inredningsdetaljer som porslin, gardiner, klockor, lampor med mera.

– Allt som man skulle vilja ha till hemmet det kan man komma och köpa här, säger Sylwia Rembisz.

Produkterna importeras från Polen och det handlar om kvalitet.

– Det är ingen massproduktion av samma saker. Ibland är det bara en kollektion och sen är det slut, säger Sylwia som själv visat begagnade saker som hon har för att visa att de behåller finishen.

– Till exempel gardiner som har silverdekorationer. De går inte bort. Och plädar, överkast och handdukar. Jag bara visade hur de ser ut efter regelbunden tvättning, säger hon.

En första beställning har tagits hem med pengar som Sylwia och hennes man sparade innan sommaren.

Tanken är att man både ska kunna handla i butiken men även beställa produkter via en hemsida på Facebook som är under uppbyggnad.

Några snabba leveranser blir det däremot inte då frakten är dyr.

– Men vi tänker göra nästa beställning i oktober, med saker till julen, säger Sylwia Rembiscz.

Sylwia har hittills jobbat utan lön från livsmedelsbutiken och kaféet. Den nya satsningen hoppas hon bli ett sätt att kunna behålla livsmedelsbutiken.

– Om vi vill behålla Kardemumma så måste vi göra nånting mer. Nu är det min man som betalat min lön via sitt byggföretag BBS-teknik, säger hon.

Själv är Sylwia sprudlande glad över satsningen, inte minst för att produkterna kommer från hennes favoritbutik i Polen. Nu har hon butiken i princip hemma och har desutom tillgång till hela lagret.

– Nu är det väldigt emotionellt. Jag är glad och det är spännande. Jag är så förhoppningsfull att det går för det är fina saker och jag vet att svenskar tycker om att ha det fint hemma. Och man kan inte hitta de här sakerna någon annanstans. Så vill man känna sig speciell med lite lyx så kanske det här blir en nisch, säger hon.

Finns intresset för e-handeln kommer Sylwia att utöka den delen till att omfatta även övriga Sverige.

– Om det blir möjligheter och blir fler som blir intresserade så absolut, säger hon.

Jag är så förhoppningsfull att det går för det är fina saker och jag vet att svenskar tycker om att ha det fint hemma.

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...