Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Det råder en klart förhöjd risk att råka ut för olyckor i mörkertrafiken utan reflexer. Foto: MAGNUS LINDGREN

Reflexer används för lite

Du löper tre gånger så stor risk att bli påkörd och dödad i trafiken om du inte bär reflexer i trafiken när det är mörkt ute. Reflexen är en billig livförsäkring och är viktig att ha på sig, oavsett om du rör dig efter en landsväg eller i storstadstrafik.

Mellanbygden · Published dec 4, 2018 at 07:15

– Det är otroligt viktigt att synas. Det ökar möjligheten till längre upptäktssträcka för bilister, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig vid Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och berättar vidare:

– Bär du mörka kläder i mörker utan reflex så är avståndet för upptäkt 20-30 meter, ljusa kläder utan reflex 50-60 meter och med reflex så är sträckan genast 100-125 meter istället.

Det råder en klart förhöjd risk att råka ut för olyckor i mörkertrafiken utan reflexer.

– Det är tre gånger så stor risk att bli påkörd och dödad i trafiken om du inte bär reflexer. Anledningen är att de bilisterna inte ser dig och därför håller högre hastighet, förklarar Rickard Cosini.

Vart i landet är personer bäst, respektive sämst på att använda reflexer?

– Det kan jag inte svara på. Generellt kan man säga att folk använder reflexer för lite överallt. I storstäder luras folk av att det är upplyst. Bilisterna ser ändå inte dig och man korsar vägar oftare och då inträffar olyckor.

En annan typ av vanlig olyckssituation är vid upphinnande bakifrån på landsväg.

Ett flertal reflexer på olika delar av kroppen är något som Rickard Cosini rekommenderar.

– Det är bra om man kombinerar reflexerna. Reflexvästen är bra för den har en stor reflekterande yta. Sedan är det bra om man har reflexer så långt nere som möjligt så att bilens strålkastare reflekteras.

– Reflexer bak, ett band runt benet och något ringlande runt armen gör att du också syns bra i trafiken, avslutar Rickard.

Det är tre gånger så stor risk att bli påkörd och dödad i trafiken om du inte bär reflexer.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...