Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Reijo varvar byn varenda dag

Reijo Auvinen tog statiner mot kolesterolen, men blev sängliggande av bieffekterna. Så han kastade pillren och är nu en ”promenadnarkoman”, som han själv uttrycker det. Varje morgon går han minst en dryg mil i Hjoggböle med omnejd.

SJÖN · Published feb 26, 2019 at 07:15

Det var för några år sedan som en läkare ordinerade statiner mot Reijo Auvinens kolesterol. Men pillren satte sig på lederna och Reijo blev sängliggande en vecka. Då berättade en släkting att han också åt statiner och hade samma problem.

– Då kastade jag pillren direkt, säger Reijo Auvinen.

I stället hakade han på frun Elvi, som var en flitig motionär, men som också hade en tilltagande Alzheimers och idag bor på ett särskilt boende i Skellefteå.

I början var promenaderna några hundra meter, till Furuvallen och tillbaka. Men snart utökades både steglängden och distansen.

– Du blir inte världsmästare på ett träningspass, men du måste vara konsekvent, säger Reijo Auvinen.

Numera går han minst en dryg mil varje morgon och en gång i månaden slår han till med en tremilsrunda.

– Jag har blivit som en narkoman med dessa promenader. Hela dagen blir förstörd om jag inte gör det och jag känner oron i kroppen om jag inte går.

Det finns självklart många positiva effekter med den regelbundna motionen.

– Ja, man får rensa hjärnan och blir som pånyttfödd efter varje runda. Hux flux är man hemma på bron igen!

Resultaten blir också synliga för blotta ögat.

– Jag har tappat 40 kilo på slaktvikten och tänk så mycket pengar jag sparat på att slippa ha gymkort!

Vissa bakslag har Reijo ändå haft under det senaste året. Den 5 mars i fjol flyttade frun in på boendet; i april halkade han i backen utanför huset och slog sönder axeln och i slutet av januari stod han på nytt på huvudet, nu utanför Coop i Skellefteå.

Detta kan han utläsa i sin kalender, där han antecknar alla promenader och snöskottningspass.

Axeln har börjat komma i gång så smått, men på grund av smärtan kan Reijo just nu inte sova i en säng, utan halvliggande i en fåtölj.

Reijo är inte obekant med fysiska prestationer, eller onyttiga laster, sedan tidigare. Som den där gången för 15 år sedan när han blev lite för full och dyrt och heligt lovade att en gång cykla mellan Hjoggböle och fruns hemställe i Sädvaluspen, Arjeplog.

Det löftet fick han en del gliringar för, tills han en tidig morgon slängde sig på cykeln och gav sig iväg. 16 timmar senare var han framme.

– För 20 år sedan rökte jag tre paket cigaretter om dagen och gick sedan över till snus, men nu har jag slutat med allt.

Nu är det ingefära och vitlök till frukost som gäller. Och en massa frukt.

Det finns ett hägrande slutmål efter alla promenader. Reijo har tidigare åkt Vasaloppet och sprungit maraton, men aldrig genomfört en komplett Svensk Klassiker.

– När jag har tyngre dagar brukar jag tänka på den där klassikern, säger Reijo Auvinen.

Kanske anar vi ett löfte?

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Grafik: Robertsfors ambition att helt slippa konsultstödda familjehem

Länet Det råder stora skillnader mellan kommunernas användning av konsultstödda familjehem. Vissa använder inte hemmen över huvud taget medan andra använder dem nästan uteslutande.

GRAFIK: Hudcancer har ökat kraftigt sedan 1970

LÄNET Färre personer i norr drabbas av malignt melanom jämfört med i andra delar av Sverige. Men sedan 1970 är antalet nya fall ändå sex gånger större. – Det finns alltid en...