Onsdag 23 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Rihm-ligt resultat i regnet

Spöregn och åska i luften, men ingen dundersuccé mellan två lag med bra formtrend. I en match med få avslut kändes 2-1 till Bureå mot Robertsfors ändå rimligt, efter att Alicia Rihm inlett målskyttet tidigt.

BUREÅ · Published aug 31, 2020 at 15:15

Bureå hade det tufft mot Burträsk i början av augusti, men i övrigt har det varit fina resultat för kustlaget.

– Men vi gjorde en av våra sämsta matcher i en träningsmatch mot RIK
i somras, så nu vill vi ha revansch. Vi har satt mycket i både positioner och spelmässigt sedan dess, så jag hoppas de underskattar oss, säger Bureåtränaren Louise Lindgren.

RIK:s damjuniorer tog steget upp på seniornivå och har klarat den utmaningen på ett fint sätt och inte blivit något strykgäng.

– Sett till träningsmatchen så måste vi vara fysiskt starka idag. Vi måste nog hålla i gång och vårda bollen med bra passningsspel. Jag tror också vi har bättre ork än Bureå, säger RIK-tränaren Jonas Eriksson.

Bureå tog ganska tidigt ledningen i matchen. RIK såg ut att vända en Bureåfarlighet till ett eget anfall, men så återvände bollen snabbt till straffområdet, där Alicia Rihm dröjt kvar och mot ett överrumplat försvar lätt kunde rulla bollen i mål.

– Tur för mig att den gick igenom, säger Rihm, som med hyfsad regelbundenhet brukar göra mål.

Men orosmolnen hopade sig när åskan drog in och efter drygt 25 minuter började regnet vräka ned. Det la sordin på spelet och publiken, främst RIK-supportrar, retirerade till bilarna på parkeringen.

Då och då, när publiken ansåg att domaren hade fel, hördes en ilsken biltuta. Men domaren var å andra sidan bra på att följa den klassiska kassettsageuppmaningen "när du hör den här signalen är det dags att vända blad".

2-0 pangade Linda Almström vackert in i 52:a minuten. Sedan kom ytterligare ett bevis på klyschan "ett lag är aldrig så sårbart som när det just gjort mål".

Knappt hade 2-0 tryckts in på resultattavlan förrän Rut Gradin smiskade upp 2-1 i nättaket så att regndropparna yrde.

Men det var också enda gången som Bureå egentligen tappade bevakningen i en match där båda lagens försvar såg till att chanserna blev lätträknade.

Bureå spelade stabilt med riskminimering hemåt. Miriam Lindström kan få ett extra plus.

I RIK var det lätt att imponeras av Lova Eriksson; troligtvis kortast på plan, men en gigant i arbetsinsatsen.

– Jag är väl en typisk mittfältare som jobbar lite överallt. Jag tycker vi jobbar oss in i matchen och kämpar till slutet, men vi var inte med i början, säger Lova Eriksson.

Ständigt i ropet i RIK var även Rut och Cajsa Gradin, samt Maja Dahlberg, som är ett nyttigt offensivt nav i laget.

2-1 eller 2-2 var det som kändes rimligt i en tillknäppt match och resultatet blev det förstnämnda.

– Det var lite svettigt i slutet, men härligt att se laget kämpa. Vi viker inte ned oss för fem öre i år och det är en av våra stora styrkor, säger Louise Lindgren.

Bureå IF-Robertsfors IK: 2-1 (1-0)

  • 1-0 ('12) Alicia Rihm, 2-0 ('52) Linda Almström, 2-1 ('53) Rut Gradin
  • Avslut (på mål): 8-7 (4-4)

Engagerat i Överklinten

ÖVERKLINTEN I lördags hölls i Överklinten för tredje året i rad engagerade diskussioner om miljöfrågor, denna gång om en landsbygd utan bensin och diesel. Jämmerdalen heter...

Roland har pallat för tryck(eri)et

VEBOMARK Roland Vikberg ville bli förskollärare, men efter 40 år som grafiker och 33 miljarder förpackningar åt TetraPak, sluts cirkeln på sätt och vis. Nu fyller han 60 år och är mellanstadielärare i Vebomark.

Misstanke om mordbrand kvarstår efter storbrand

ROBERTSFORS Natten mot fredag den 14 augusti förstördes ett flerfamiljshus i Robertsfors i en brand. Polisen har fortfarande inte kunnat konstatera någon brandorsak men...

Kalvträsk tänkbart ridledsnav

MELLANBYGDEN Intresset för att skapa markerade ridleder i Skellefteå kommun är mycket stort. Nu har en förstudie avslutats som syftar till möjligheterna att få fler och längre...
Sport