Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Sensuella danssteg i kvarnen

Smäktande medryckande tangotoner strömmar ut ur de stora högtalarna på övervåningen av Skråmträsk Kvarn, samtidigt som ett tiotal dansare med graciösa steg glider fram över de gamla golvtiljorna.

Skråmträsk · Published aug 2, 2018 at 07:15

Miljön på Skråmträsk Kvarn må vara så långt tänkas kan från de små danshak och bordeller i stadsdelen La Boca, i Buenos Aires invandrarkvarter, där tangon enligt många tangoforskare föddes på 1800-talet.

I dessa kvarter bland fattiga invandrare, småskurkar, sutenörer och prostituerade, tog tangon sina första sensuella danssteg. Denna kväll tas samma danssteg av dussintalet dansare på Skråmträsk Kvarn. Det är Skellefteå Tangosällskap som arrangerar ett så kallat ”Tangocafé” med ”Prova på”, en lärarledd timme där deltagarna får känna på tangons grunder.

– Ja, tangon fick snabbt ett dåligt rykte bland det ”fina folket” när den föddes, man tyckte att den rent av var lite erotisk och inget alls för de finare salongerna, berättar Leif Häggmark, ordförande i Skellefteå Tangosällskap, som tillsammans med hustrun Irene är ledare för kvällens tangocafé.

Danstimmen börjar något trevande med enkla övningar från grunden. Men snart stiger värmen både i lokalen som hos de dansande, och en och annan lämnar sin partner för att torka av sig med en medhavd handduk.

– Det här är första gången jag provar att dansa tango, berättar Patrik Lindström, som är här med sin partner Erica Holmberg.

– Jag tittade mycket på tango innan jag själv vågade prova på, fortsätter Erica som nu har dansat i två år. Det är väldigt intressant och jättekul, och jag hoppas att Patrik är fast, skrattar hon.

Skellefteå tangosällskap bildades 2001 och är en förening med nästan 100 medlemmar som verkar för att ge sina medlemmar möjlighet att dansa Argentinsk Tango. Vidare ger man kurser, arrangerar tangocaféer och så kallade ”praktikor” och verkar även för att sprida kunskap om denna dans- och musikform.

– Det är en dans med väldigt mycket frihet och man kan fortsätta att utvecklas och lära sig mer hela tiden, det tar aldrig slut, säger Leif Häggmark.

Därefter bjuder Leif upp sin hustru för att demonstrera ytterligare några av de mer än 3 600 steg och turer som sägs ligga till grund för denna fascinerande dans med stil, elegans, sensualism och temperament.

Tangon fick snabbt ett dåligt rykte bland det ”fina folket” när den föddes, man tyckte att den rent av var lite erotisk och inget alls för de finare salongerna.