Fredag 22 november 2019

Västerbottens Mellanbygd

Sjön har en holme för varje vecka

Det finns många sjöar som döpts till Holmträsket efter sin enda holme, men i sjön Holmsvattnet finns inget utrymme för halvmesyrer. Här ska det finnas en holme för varje vecka på året och en gång var den nära att för alltid skriva in sig i den svenska fiskehistorien.

HOLMSVATTNET · Published aug 3, 2019 at 06:15

Att människor i gamla tider slog ned sina bopålar nära en tjärn eller sjö hör historiskt sett till reglerna, snarare än undantagen. Närhet till vatten var positivt både jordbruket, kreaturen och människorna. Möjligheten till fiske gav livsviktig mat och om det fanns en lämplig holme kunde man även föda upp kaniner på en lämplig yta.

Men maken till antalet holmar likt utbudet i sjön Holmsvattnet hittar man nog aldrig.

– Det är från sjön byn har fått sitt namn, men många som passerar vet inte ens om att den finns, säger Anton Rosendahl, som är uppvuxen i byn och ännu bor kvar.

Nej, trots sin storlek är Holmsvattnet en ganska väl bevarad hemlighet för den som inte har som vana att sitta och granska kartor över området. Sjön syns inte från vägen för den som passerar med bil.

Det är oklart om det någonsin gjorts en vetenskaplig räkning av de många holmarna, men traditionellt brukar det sägas att det är 52 stycken. Lika många som antalet veckor på ett normalt kalenderår, alltså.

En granskning av en karta på nätet visar åtminstone 45 synliga holmar.

– Några har nog varit så små att de eroderat bort med åren, funderar Anton Rosendahl.

Kvar har då kanske en och annan grynna blivit. Holmsvattnet har ett snittdjup på modesta 2,1 meter. Även om det finns ett och annat djuphål, så får både båt- och kanotfolk, samt vattenskoterförare, se till att ha koll på de förrädiska grundstötningsriskerna.

Om du skulle besöka en holme per vecka under ett år, vilken skulle du börja och sluta med?

– Oj, jag har inte besökt allihop, tror jag. Men jag skulle nog börja med Kettersholmen, som är döpt efter en nybyggare från 1500-talet och avsluta med Sandviksholmen, säger Anton Rosendahl.

Då det idag görs turistturer av alla möjliga och omöjliga upplägg skulle kanske en ”holmsafari” vara en turistmagnet i Holmsvattnet?

– Ja, det skulle säkert gå, men det är oklart om det finns så mycket att berätta om varje holme, säger Anton Rosendahl.

Fiskemässigt har Holmsvattnet en ganska modest position. Sjön har varit ganska försurad och sedan 1984 kalkas den från helikopter varje höst. Detta, kombinerat med den lite undangömda positionen, bidrar till att inte så många fiskare söker sig hit.

Men allt kunde ha varit annorlunda. Det finns en berättelse som, om den kunnat verifieras, hade skrivit in Holmsvattnet i de svenska fiskerekordböckerna för alltid.

– Jo, det sägs ju att Verner Enquist från Sjön, Hjoggböle, och som hade stuga i Bölesviken, på 50-talet fick en abborre på 3,2 kilo i Holmsvattnet, berättar Anton Rosendahl.

Det är en randig rovriddare av ett format som till och med hade trumfat Gary Wickins svenska rekord på insjöabborre (3,15 kilo) från våren 1985.

– Verner ska ha visat upp fisken för polis Gunnar Löfgren i Bureå, som skrev ett intyg på vikten. Men vi har tyvärr aldrig kunnat hitta det där intyget,säger Anton Rosendahl.

Därför är Holmsvattnet fortsatt en ganska anonym sjö i Bureåområdet, men med potentialen att bjuda dig på en riktig holmgång...

Några har nog varit så små att de eroderat bort med åren.

Sjön Holmsvattnet

  • Sägs ha 52 holmar, en för varje vecka i kalendern
  • Sjöns storlek är 475 hektar och medeldjupet 2,1 meter.
  • PH-värdet har legat ganska stadigt kring 6,5 sedan 1981.
  • Kvicksilverhalten i sjöns gäddor har halverats mellan 1974 och 2011.

Ingen fulgran i Lövånger i år, men kan bli comeback

LÖVÅNGER 2017 började det med en vacker gran som senare fick en del ”stryk” på vägen till Lövångers centrum och som senare väckte stor uppmärksamhet för att den var ovanligt ful....

Kassagirot med fullservice nu på plats i Lövånger

LÖVÅNGER Förra året gick Riksbanken ut och förutspådde ett kontantlöst samhälle till 2030-talet. Men fram tills dess används fortfarande kontanter, om än i allt mindre...