Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Enligt LRF Konsults kartläggning får man i genomsnitt dubbelt så många hektar skog i norra Sverige som i mellersta för samma pris – och tre gånger så mycket som i södra Sverige. Foto: ARKIV

Skogspriser stiger i söder – men sjunker i norr

I stora delar av landet fortsätter skogspriserna att stiga – men i norra Sverige så går utvecklingen nu åt andra hållet.
– Det är en utveckling vi inte trodde att vi skulle se, säger Markus Helin på LRF Konsult.

Mellanbygden · Published sep 4, 2018 at 07:15

Det är fastighetsmäklaren LRF Konsult som konstaterar att priserna på skog stigit i både mellersta och södra Sverige. Torka och brand har påverkat många skogsägare men LRF Konsult tror inte att det kommer att påverka priserna på sikt.

I de norra delarna av landet har däremot prisökningen avbrutits och priserna har istället sjunkit under året.

– Vi konstaterar att en del av de fastigheter som tog längre tid att sälja och därför såldes till ett något lägre pris, kom med i 2018 års statistik och utgör en anledning till att tendensen rent statistiskt brutits, säger Markus Helin.

Hur den framtida prisutvecklingen kommer att se är fortfarande inte avgjort, menar han:

– I norra Sverige sker också absolut flest försäljningar av skogsfastigheter innevarande halvår vilket gör att hösten blir avgörande för att se åt vilket håll priset på skogsmark är på väg i norra Sverige. Vi bedömer att marknaden är stark och att efterfrågan är fortsatt stor.

Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult. Foto: PRESS

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...