Tisdag 28 september 2021

Västerbottens Mellanbygd

Pontus Clarin på trappan i "Mitten" på Dragonskolan. Här har korridorerna fyllts upp med elever som är på väg till eller från lektioner. Foto: ALICE HOLMSTRÖM

Skolorna öppnar upp igen

Höstterminen har startat och undervisningen kommer den här gången ske i klassrummen. Smittan finns fortfarande kvar tillsammans med en del farhågor. Vad står bakom beslutet och hur har det gått för skolorna runt om i länet?

LÄNET/ROBERTFORS · Published sep 9, 2021 at 11:15

Efter närmare ett och ett halvt år med hemundervisning öppnar skolorna upp igen. Folkhälsomyndigheten står bakom beslutet att återinföra närundervisning då det är huvudprincipen inom skolan. Det har även visat sig vara den metod som fungerat bäst för de flesta eleverna.

– Man föredrar närundervisning både kunskapsmässigt men även för den sociala biten. Här får eleverna och personalen ett socialt utbyte och det är viktigt. Dessutom kommer nästan alla gymnasieelever vara vaccinerade om en månad vilket bidrog till beslutet, förklarar Pontus Clarin.

Pontus Clarin arbetar på Umeå kommun och är områdeschef för gymnasieskolan. Han berättar att det skett en noggrann planering inför skolstarten.

– Statsmakten har gett oss ett tydligt regelverk att förhålla oss till och det har gjorts riskanalyser för varje enskild skola men för att upprätthålla en säker miljö måste det förebyggande arbetet fortsätta även när skolorna är igång.

Det kan innebära att scheman kommer att behöva justeras för att undvika trängsel i skolorna.

– Det finns vissa platser där det kan uppstå mycket trängsel, till exempel vid skåpen eller i matsalen men också i personalrummen för lärarna. Där kan vissa ändringar behöva göras för att allt ska flyta på.

Med jämna mellanrum kommer uppföljningar göras tillsammans med Folhälsomyndigheten och smittskyddet. Tills de beslutar någonting annat, kommer både grunDskolor och gymnasieskolor att vara öppna. Trots en noga uttänkt plan finns farhågor med återgången till skolan.

– Vi står inför en utmaning och det värsta scenariot skulle vara om skolorna blir en smitthärd men vår förhoppning och tro är att det kommer gå bra.

Hur har det då gått för skolorna?

Enligt Pontus Clarin har det än så länge gått bra för gymnasieskolorna runt om i Umeå. När vi kikar in hos Tundalsskolan i Robertfors får vi ett liknande besked.

– Det har gått bra i och med terminstarten. Vi har delat upp skåpen lite mer för att undvika trängsel men annars har vi inte gjort några stora förändringar, meddelar Anna-Lena Göttfert, rektor för årskurs 7-9.

Den här skolan har kunnat hålla öppet även förra året med undervisning på plats. Enligt Anna-Lena Göttfert har de klarat sig bra genom smittan och kommer köra på som tidigare.

– Skolstarten har varit lugn och harmonisk. Det som är lite annorlunda nu är att vårdnadshavarna fått följa med de små barnen under första skoldagen eftersom restriktionerna inte tillåter, berättar biträdande rektor för Anneli Lindberg på Bureskolan som även har hand om förskoleklass till årskurs fem i Hjoggböle.

Att se skolan fyllas upp med elever igen var någonting extra.

– Det var helt fantastiskt, det känns som att skolan blir mer levande igen och eleverna uppskattar att få se sina klasskompisar igen och det blir en bättre kvalité på undervisningen tycker jag.

Nu får vi se om skolorna kommer kunna fortsätta terminen som den startat.

Fler nyheter från mellanbygden

Skellefteå Krafts expansion söderut drar ut på tiden

SVERIGE Den gröna omställningen i norra Sverige med stora etableringar inom bland annat batteriproduktion och stålindustri skapar ett stort tryck på elförsörjningen och det...

Polisen efterlyser vittnen

LÖVÅNGER En man i 60-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern, som sedan tidigare är kända av polisen, misstänks för att i söndags grovt ha misshandlat en kvinna i 40-årsåldern...
Mellanbygden rekommenderar

Teatern vaknar till liv

BURTRÄSK Efter 19 månader utan både bröd och skådespel kan teatern skapa dramatik igen. Särskilt glada är Burträsk riksteater- och musikförening, som inte längre behöver skjuta...

Zara Larsson spelar i Skellefteå

SKELLEFTEÅ Zara Larsson kommer till Skellefteå och Sara kulturhus med sin arenaturné Poster Girl Tour den 27 november. Skellefteå blir därmed ett av totalt sex stopp på turnén...

Kritiskt att stärka upp svenska nät

SVERIGE De senaste åren har många röster i den svenska debatten lyft behovet av att säkra Sveriges elförsörjning, inte minst i samband med avvecklingen av kärnkraften. Samtidigt...
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport