Fredag 4 december 2020

Västerbottens Mellanbygd

Slutar med butiken efter 36 år

Thomas och Annika Wiksten har trivts med att driva Toms kläder sedan 1984, men nu är det dags att gå i pension. Beslutet är taget att avveckla verksamheten, men Thomas hoppas fortfarande att någon ska vilja ta tillvara på möjligheten att bygga upp ny verksamhet.

Ånäset · Published jul 30, 2020 at 11:15

År 1984 tog Thomas och Annika Wiksten över dåvarande Nilholms kläder, en herrekipering på 70 kvadratmeter. Sedan dess har butiken utvecklats till en butik på 365 kvadratmeter med dam- herr och barnkläder.

Butiken har varit till salu under en längre period och nu har beslutet tagits att avveckla butiken om ingen köpare dyker upp.

– Det har funnits några som varit intresserade av att köpa, men det har tagit stopp på banken där det har varit svårt att få låna tillräckligt, berättar Thomas.

Samtidigt har de inte aktivt marknadsfört att butiken varit till salu till särskilt hög grad och Thomas har inte helt givit upp hoppet om att sälja och att någon tar vid.

Avvecklingen har ingenting med lönsamheten att göra och coronapandemin har inte haft någon nämnvärd påverkan på företaget.

– Vi klarar oss jättebra, särskilt på sommaren - då åker ju vissa på semester, men det kompletteras av sommarstugegäster längs hela kustbandet, säger Thomas.

Många fristående butiker som inte är delar av någon kedja har lagt ner både i Umeå och i Skellefteå.

Detta innebär att klädbutiken i Ånäset har haft ett guldläge, både som enda privata klädbutiken mellan Skellefteå och Umeå och en av få privata klädbutiker i Västerbottens kustkommuner överhuvudtaget.

– Många vill kunna parkera bilen rakt utanför och sen promenera in och få en personlig service i en butik med bra utbud, det finns en jättemarknad för det, säger Thomas.

Thomas menar att nästa företagare skulle kunna börja med en mindre verksamhet som sedan kan utvecklas till något större, snarare än att inleda på den nivå som Wikstens har uppnått under 36 års arbete. Han är både beredd att sälja eller hyra ut lokalerna till rätt pris och hoppas att någon ska ta chansen.

För Thomas och Annika har det varit en fantastisk resa att få driva butiken och möta kunderna.

– Vi har haft jätteroligt tillsammans. Det har inte vart tråkigt en enda dag. Vi har varit jättenöjda med våra kunder och så har vi fått jobba med både utbyggnader och utveckling. Hade jag varit 60 år hade jag inte tvekat en sekund på att fortsätta, säger Thomas.

Många av kunderna har varit återkommande varje år och många av dem oroas över att det inte ska finnas en butik i fortsättningen.

Nu när Thomas har fyllt sjuttio år och Annika om några år också kommer passera sjuttiostrecket känner de att det är dags att dra sig tillbaka, resa och se mer av barn och barnbarn.

– Det går inte att hålla på hur länge som helst. Man blir ju sårbar också som gammal, för sjukdomar och så, vem ska ta hand om butiken om man måste stanna hemma en vecka. Nej, det är bäst att någon yngre tar vid som är frisk och har nya idéer, säger Thomas.

Hade jag varit 60 hade jag inte tvekat en sekund på om jag skulle fortsätta med butiken

Fler nyheter från mellanbygden

Vädjan: Hämta ut paketen i tid

MELLANBYGDEN Årets julhandel är den kanske svåraste någonsin att förutspå enligt Handelns utredningsinstitut, HUI. Vad man kan säga med ganska stor säkerhet är däremot att...
Mellanbygden rekommenderar

Åter fjärrundervisning för gymnasier

SVERIGE Från och med måndag ska gymnasieskolor åter övergå till fjärrundervisning, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport