Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Sökte efter regnbågen i motvind

Arrangemanget hängde på en skör tråd, men även i år blev det regnbågspremiär i Kvarnedan i Kalvträsk. Påtaglig motvind och VM-kvartsfinal inverkade på fiskelyckan, som ändå var relativt god.

Kalvträsk · Published jul 10, 2018 at 07:15

När Kalvträsk FVO hade årsmöte tidigare i våras bestämdes det att något av de traditionella fiskearrangemangen skulle slopas. I slutänden blev det kommunmästerskapet i gäddfiske och metetävlingen som fick stryka på foten och regnbågspremiären blev kvar.

– Vi har aldrig riktigt fått det att gå ihop ekonomiskt och tyckte att det var för dålig uppslutning, men nu har ungdomarna ställt upp och vi hoppas att det kan ge något för byn, säger Mats Persson, ordförande i Kalvträsk FVO.

100 kilo regnbåge och dessutom 75 kilo öring hade planterats in denna gång.

– Förhoppningen är att öringen ska kunna fortplanta sig här, säger Persson.

Fiskarna fick en ganska besvärande nordvästlig vind att förhålla sig till i jakten på ädelfisken. Två av dem var far och son Lindström, Sigurd och Gunnar, från Risliden.

– Vi vill gynna de i byarna som anstränger sig och fixar sånt här, för det är ju inte gratis, konstaterar Sigurd Lindström.

Gunnar Lindström skulle, trots vinden, söka efter regnbågen med fluga. Några veckor tidigare hade han fått en öring på tre kilo i hemmavattnet Maratjärnen.

– Det är en helt annan känsla att få fisk på fluga. Man får strida med dem ett tag.

Bryggan nedanför stugbyn var som vanligt den pålitligaste leverantörsplatsen av regnbåge. Nina Persson fick snabbt ihop tre stycken.

– Idag funkar en gul spinnare bäst. Det gör den alltid i Kalvträsk.

För några år sedan var den rosa spinnaren bäst?

– Den rosa spinnaren är bara snygg, men fiskarna bryr sig inte om den.

Även Magnus Andersson inledde starkt några meter bort, men han tycktes hålla sig till det naturliga beståndet. En gädda och en minimal abborre var snart på kontot innan han tog paus.

– Jag väntar tills vinden lugnar sig. Några pilsner och fotboll på det här, så blir det perfekt.

Andreas Bergström fick snabbt en regnbåge och kastade efter fler. Han var en av dem som propsade för att arrangemanget skulle få leva vidare.

– Det är en kul grej och lite hemvändaraktigt för oss som inte riktigt räknas som ungdomar längre. Det är ju fiskeföreningen som tagit över ansvaret att det händer något i byn efter Örnvingen.

Vid fyratiden avbröt de flesta fisket för att gå upp i stugbyn och följa Sveriges kvartsfinal i fotbolls-VM. När England nickade in 0-1 efter en halvtimme var det många som lämnade motvinden i fotbollen och fortsatte att kasta i motvinden från någon av Kvarnedans bryggor. Totalt löstes 40 kort under helgen.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...