Tisdag 21 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Dagarna runt nyår är många gånger en stressande tid för hundar. Foto: PIXABAY

Spara fyrverkerierna till tolvslaget

Många tjuvstartar nyårsfirandet med att skjuta raketer redan dagar innan nyårsnatten. Om oljudet kunde begränsas hade mycket varit vunnet för hundar och andra djur.

MELLANBYGDEN · Published dec 29, 2019 at 17:15

Dagarna runt nyår är många gånger en stressande tid för hundar och deras hussar och mattar. Det är nämligen inte bara i samband med nyårsnatten som det smälls av. Ofta smäller det utan förvarning både före och efter nyårsnatten.

– Att vänja sin hund vid crescendot runt tolvslaget är svårt nog, men det är åtminstone under en begränsad tid. Det största problemet är de smällare och raketer som överraskar dagarna innan och efter. Är man ute på en vanlig rastpromenad mitt på dagen kan plötsliga knallar från pyroteknik sätta djupa spår hos våra hundar, säger Odd Einar Bruem, på Svedea.

Hundar som är rädda för smällar och höga ljud behöver tid på sig för att vänja sig vid fyrverkerierna.

Några av tipsen inför nyår är att inte visa rädsla om inte hunden gör det.

– Tänk på att inte ömka din hund, då bekräftar du bara hundens rädsla och det blir jobbigare för er båda. Däremot ska du vara nära och låta den förstå att du finns där som stöd och känner med den.

Rasta hunden långt innan tolvslaget och ha hunden i halsband när ni går ut. Alternativet är en sele med rejält koppel och gärna då med koppelöglan runt handleden. På det här sättet kan man slippa att hunden rymmer mitt i nyårskaoset.

Använd gärna distraktioner som godis eller ben. Belöna gärna med godis.

Förbered hemmet inför nyårsnatten genom att dra ner persienner och genom att dämpa ljuden så gott det går, tunga tyg dämpar ljud bra. Fetvadd och hörlurar fungerar också bra men kräver träning. Man kan även bygga en ljuddämpad koja under matbordet.

Det finns vissa stressdämpande åtgärder som exempelvis Adaptil halsband som utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon och kosttillskott som dämpar stress och oro. Underskatta inte heller närhet och beröring, gärna massage.

Lever i hopp om en ljus framtid för gatlysena

Hökmark Kampen för att behålla gatlysena i byarna i Skellefteå kommun befinner sig i ett avvaktande läge just nu. Politikerna på ett möte om gatlysen som hölls för ett tag sedan...

Nu renoveras värdshuset

BURTRÄSK Värdshuset i Burträsk har ännu en gång fått nya ägare. Den 3 februari är det tänkt att det nya krögarparet Sara och Oscar skall slå upp portarna till ett delvis...

Allt färre renar dödas i trafiken

LÄNET Antalet olyckor med renar minskar kraftigt i Västerbotten. De senaste fem åren har antalet olyckor minskat med drygt 40 procent. – Vi har fått större gehör för problemet...

Elpriset styr vattenkraften

LÄNET Elpriset har fått en allt större betydelse för när vattenkraftsbolagen väljer att producera elström. När inte priset är tillräckligt högt väljer allt fler att spilla ut...