Måndag 13 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Dagarna runt nyår är många gånger en stressande tid för hundar. Foto: PIXABAY

Spara fyrverkerierna till tolvslaget

Många tjuvstartar nyårsfirandet med att skjuta raketer redan dagar innan nyårsnatten. Om oljudet kunde begränsas hade mycket varit vunnet för hundar och andra djur.

MELLANBYGDEN · Published dec 29, 2019 at 17:15

Dagarna runt nyår är många gånger en stressande tid för hundar och deras hussar och mattar. Det är nämligen inte bara i samband med nyårsnatten som det smälls av. Ofta smäller det utan förvarning både före och efter nyårsnatten.

– Att vänja sin hund vid crescendot runt tolvslaget är svårt nog, men det är åtminstone under en begränsad tid. Det största problemet är de smällare och raketer som överraskar dagarna innan och efter. Är man ute på en vanlig rastpromenad mitt på dagen kan plötsliga knallar från pyroteknik sätta djupa spår hos våra hundar, säger Odd Einar Bruem, på Svedea.

Hundar som är rädda för smällar och höga ljud behöver tid på sig för att vänja sig vid fyrverkerierna.

Några av tipsen inför nyår är att inte visa rädsla om inte hunden gör det.

– Tänk på att inte ömka din hund, då bekräftar du bara hundens rädsla och det blir jobbigare för er båda. Däremot ska du vara nära och låta den förstå att du finns där som stöd och känner med den.

Rasta hunden långt innan tolvslaget och ha hunden i halsband när ni går ut. Alternativet är en sele med rejält koppel och gärna då med koppelöglan runt handleden. På det här sättet kan man slippa att hunden rymmer mitt i nyårskaoset.

Använd gärna distraktioner som godis eller ben. Belöna gärna med godis.

Förbered hemmet inför nyårsnatten genom att dra ner persienner och genom att dämpa ljuden så gott det går, tunga tyg dämpar ljud bra. Fetvadd och hörlurar fungerar också bra men kräver träning. Man kan även bygga en ljuddämpad koja under matbordet.

Det finns vissa stressdämpande åtgärder som exempelvis Adaptil halsband som utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon och kosttillskott som dämpar stress och oro. Underskatta inte heller närhet och beröring, gärna massage.

Redan tydligt spår av coronan

LÖVÅNGER Effekten av coronapandemin innebär ju bland annat att svenskarna nu tar ”hemester”. Effekten av detta syns redan tydligt inom turismen. Café Fyren i Bjuröklubb hoppas...

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Nytt datum för inresor

CORONA UD har från och med den 30 juni hävt reseavrådan för ett flertal länder inom EES medan man förlängt avrådan till länder utanför EES till den 31 augusti. Numera gäller även...

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.
Sport