Måndag 24 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Flarken jublar över ett mål i träningsmatchen mot RIK2. Kanske en vanligare syn denna säsong än under tidigare år? Foto: ARKIV/MORGAN BOHMAN

En renodlad fotbollsupplevelse

Så är det då dags för den sista pusselbiten. I och med helgen 11-12 maj är alla serier som berör mellanbygdens lag i gång. Herrfemman är, glädjande nog, en renodlad mellanbygdsserie där derbyna kommer stå som spön i backen.

MELLANBYGDEN · Published maj 10, 2019 at 15:12

För bara några säsonger sedan var lagen i mellanbygden utspridda på fler serier. En del hamnade till och med "ensamma" i sin serie; ofta med olika umeålag. Men på senare år har det blivit alltmer lättarbetat för en fotbollsskribent i Mellanbygden. Lagen centreras till samma serie och det är lättare att hitta intressanta derbyn.

Årets mellersta herrfemma har potential för många omkastningar jämfört med i fjol.

Renbergsvattnet är ju nya från division 4, men har inte tänkt stanna mer än ett år i femman. Attityden är ganska kaxig och det är skönt med lag som vågar sticka ut hakan lite grann. Sedan ska man vara på det klara med att självsäkerhet historiskt sett inte alltid lönat sig, men visst är "Rämmers" ett logiskt val som seriefavorit.

Klicka på bilderna för att läsa mer om de olika lagen.

Vägen tillbaka till division 4 lär väl inte bli spikrak, men tillbaka ska de. Clas Starkenberg, Lucas Pettersson, Felix Berg, Jonathan Forslund är några som ska visa vägen.

Kring Flarkens IK, som gjorde comeback 2016, har det varit svårt att variera rubrikerna under de senaste två säsongerna. Nästan oavsett förutsättningar har man kunnat räkna med förlust i slutänden.

Efter några fina förvärv, mer rutin och lovande resultat i träningsmatcherna ska det nu bli ett helt annat facit i tabellen. Det är inte kul att förlora jämt – och det konstaterandet kan ni ta från en som var involverad i SK Örnvingen under många år – men går nog redan nu slå fast att Flarken knappast kommer stå på noll eller en poäng när denna säsong är slut.

Junior George, Jocke Eriksson, Michael Sidibe och Anders Lindgren är laddade för en ny säsong, där Flarken ska vända sitt dystra seriefacit.

Hjoggböles stjärnsatsning i fjol gav en andraplats bakom Bureå i serien och det är inte ovanligt att tappa lite folk efter att en sådan kraftsamling inte nått hela vägen fram. Men att tappa 12 spelare är ändå något i hästväg.

Jag var under våren orolig att det skulle komma ett besked om att Hjoggböle skulle hoppa av seriespelet, men det känns skönt att nås av beskedet att en kraftfull värvningskampanj i kompisgängen har resulterat.

Att lyckas få elva gamla spelare att göra comeback är stort och Hjoggböle spänner bågen rätt hårt även i år. Det blir mycket spännande att se hur realistiskt det var med facit i hand.

 

Det blir inga Kevin Forss-mål i Hjoggböle i sommar. Andra får kliva fram.

Avslutningsvis får vi åter välkomna Bygdeå till seriefotbollen efter sju års frånvaro. Det är alltid kul med comebacker, även om det resultatmässigt kan bli ganska tufft. Bygdeå får ta det steg för steg: första målet, första poängen, första vinsten...

Att spela ihop laget när många spelare kommer från flerårigt deltagande i korpfotbollen är också en utmaning. Kanske kan man jämföra det med de ständiga diskussionerna om när transatlanterna kommer till ishockey-VM och ska spela på en större rink än de är vana vid?

En ny fotbollssäsong rullar i gång och det ska bli spännande att se vilka prestationer som präglar sommaren 2019. Här hittar ni länkar till artiklar om de åtta lagen i mellersta herrfemman.

Vi ses och hörs under säsongen!

Signar Danielsson och Jonas Brändström basar över Bygdeås comebackande herrlag.

LRF Konsult blir Ludvig & Co

ROBERTSFORS LRF Konsult byter namn till Ludvig & Co i början av mars. Det nya namnet är egentligen inte så konstigt utan har en mycket tydlig koppling till företagets historia....

Brexit kan ge kompetens

VÄSTANTRÄSK Den 1 februari genomfördes slutligen Brexit. Donna Richmond och Paul Connolly, som fick sitt svenska medborgarskap förra våren, hjälper till att förmedla kontakter...

Fest för de nyinflyttade

LJUSVATTNET De som flyttar in och föryngrar en by är viktiga. Det vet man i Ljusvattnet, som lördagen den 15 februari bjöd in till inflyttarfest med mat, nöje och information.