Lördag 15 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Spelpojken som fått sin revansch

Andreas Markström föddes den 22 september 1990. Sex dagar senare kom den handhållna spelkonsolen Game Boy till Sverige. Den blev en viktig pryl i hans barndom, men han ägde aldrig mer än tre spel. I vuxen ålder har Andreas tagit revansch och hans samling av europeiska spelkassetter är snart komplett. Tur att målen kan revideras...

BYGDEÅ · Published feb 2, 2020 at 06:15

Det var en glädjens dag när en 7-årig Andreas Markström fick ett Game Boy Pocket med spelen Super Mario Land och Donkey Kong Land av sina föräldrar.

Det var även en stolthetens dag två år senare, då Andreas sparat ihop pengar och kunde gå in på Barnens Hus i Umeå och köpa sitt tredje spel: Pokémon Blå. Familjen Markströms hushållskostnader för AAA-batterier skulle heller aldrig bli sig lik.

Men summan av spelkassetter stannade på tre och Andreas fokuserade på andra samlarobjekt. Från väldigt ung ålder var det pinnar, som följdes av stenar. Sedan blev det kapsyler, vinkorkar, champagnekorkar... Hockeykort, spelkort, spelfigurer...

Cigarettändare blev den mest uthålliga samlingen. 685 stycken mellan 1995 och 2015. Men på något sätt var det lite opersonligt och utan inriktning, så Andreas återgick till spelens värld.

– Det var det sköna med Game Boy-samlingen. Jag fick ett mål och något att sikta på. Det ger ett driv, säger Andreas Markström.

Prisnivån på retrospel var hög, men han märkte att lösa kassetter till Game Boy kunde fyndas hem på auktionssajter. Men det fanns ändå viss tvekan.

– Från början var jag skeptisk. Det tog emot att gå tillbaka till Game Boy, med dålig skärm och grafik utan färger, men med tiden lär man sig att se förbi det och uppskatta kvaliteten.

Adaptrar som gör att spelen kan spelas på en vanlig TV har också underlättat beslutet – och skonat ögonen.

Andreas spelsamlande har enbart mötts med positiva reaktioner och glad förvåning från vänner och bekanta. Samlandet är också på en sansad nivå, enligt Andreas själv.

– Det är ju inga astronomiska summor det rör sig om och kan knappast jämföras med spelberoende eller SMS-lån. Jag behöver inte äta blodpudding fem dagar i veckan direkt.

Det finns gott om communities kring retrospel i Sverige och stora möjligheter att utbyta erfarenheter. Andreas är även kusin med Erik Markström, en annan välkänd spelsamlare i Umeå.

Andreas närmar sig det hägrande målet om att äga alla 469 spelkassetter som släppts till Game Boy i Europa. När han når dit är det stor chans att han utökar målet till alla USA-släppta spel.

– Många säger att det värsta är att bli klar med samlingen. Glädjen och intresset försvinner och de säljer iväg allt. Det känns som en roligare lösning att utöka målet, konstaterar han.

Så räkna med att Andreas fortsätter att synas på olika auktionssajter under sitt alias "Anree" – och att det ibland blir fynd. Som när han granskade en kassett av Jimmy Connor's Tennis för 79 kronor och upptäckte att den var amerikansk.

– För en EU-kassett hade 79 kronor varit dyrt, men en USA-kassett är bland de sällsyntaste och värd en tusenlapp, avslutar Andreas Markström, spelpojken som fått revansch, nöjt.

Det känns som en roligare lösning att utöka målet

Game Boy-samling

  • Samlare: Andreas Markström, 29
  • Samlingen påbörjad: Försommaren 2014
  • Antal objekt: 447 olika titlar av Game Boy-kassetter.
  • Hur nära komplett?: Jag har 423 av de 469 titlar som släpptes i Europa.
  • Största summa lagt på ett objekt: För en kassett är det nog 300 kronor för Snow Brothers, men jag har köpt kompletta spel dyrare än så.
  • Årsbudget för samlandet: Det är väldigt ospecificerat, mer än att det ska finnas täckning på kontot...
  • Högsta nostalgifaktorn: Det är nog Super Mario Land, som också var en av de första titlarna till Game Boy.

Starka RIK-förvärv

ROBERTSFORS Med en halverad säsong får poängen inte dröja alltför länge. Robertsfors IK har på kort tid presenterat tre nyförvärv inför den viktiga hösten. En fin försmak kom...

Färre vill till Sverige

LÄNET Effekten av coronapandemin har satt tydliga spår i Migrationsverkets verksamhet. I flera av myndighetens ärendekategorier har det skett nästan en halvering av antalet nya...

Torftig kost för ett stängt Sverige

SVERIGE Vårt land anses i dag vara självförsörjande på endast tre livsmedel – morötter, socker och spannmål. Men då både lantbruk och livsmedelsproduktion är beroende av...
Sport