Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Mats Persson förfärades över rovfisket på abborre i Lill-Holmträsket i fjol. Nu har viktregler införts. Foto: MORGAN BOHMAN

Stopp för oreglerat aborrfiske

Fiskeregler sätts ofta kring de lite ädlare arterna, men i Lill-Holmträsket utanför Kalvträsk ska nu alla abborrar över kilot återsättas. Detta efter oreglerat rovfiske på stor abborre förra hösten.

KALVTRÄSK · Published aug 3, 2018 at 13:15

Lill-Holmträsket gjordes mer tillgängligt i fjol och besöken från intresserade fiskare ökade snabbt. Men det dröjde inte länge innan ett sällskap lämnade sjön med en balja fylld med enbart abborrar över kilot, något som både förvånade och upprörde Mats Persson, ordförande i Avaberg-Holmsunds FVO.

– Vi vill inte ha hit de som rovfiskar på det viset och att åka iväg med 70 kilo fisk, det var dumt gjort.

Chanserna att få en kilosabborre i Lill-Holmträsket har under de senaste åren varit väldigt höga, men sjön är relativt liten och en urskillningslös rensning kan få digra konsekvenser.

– Fortsätter man som det fiskades i fjol, då är beståndet snabbt utfiskat på några år. Och vi vill ju att fisket ska vara bestående, säger Mats Persson.

Därför togs det på årsmötet i våras ett beslut om att inte bara gäddor över 80 cm måste återsättas, utan även abborrar över kilot. Informationsskyltar har satts upp, både vid avfarten ned till sjön och vid båtplatsen.

– Det är vår förhoppning att det ska efterföljas.

Signalerna hittills har varit positiva från besökande fiskare.

– De fiskare som varit här på senare tid har förstått det här med catch & release och de tycker snarare att man kunde satt viktgränsen för abborre ännu lägre.

Så nu blir abborrfisket hållbart?

– Det tror jag. Vi pratar ofta om det i föreningen och lyfter nya idéer, avslutar Mats Persson.

Att åka iväg med 70 kilo fisk, det var dumt gjort.