Torsdag 21 juni 2018

Västerbottens Mellanbygd

Det sitter fortfarande betydligt fler män än kvinnor vid bordet i länets styrelser men skillnaden har minskat. Foto: PIXABAY

Styrelser i länet lite mer jämlika

Andelen kvinnliga ledamöter i Västerbottens styrelser har ökat kraftigt de senaste åren även om de fortfarande är betydligt färre än sina manliga kollegor.

Mellanbygden · Published jun 8, 2018 at 07:15

En kartläggning från Almi visar att andelen kvinnliga styrelseledamöter i länet har ökat med 28 procent på fem år.

– Det kan vara ett tecken på ett trendbrott att man vid nytillsättningar tillsätter fler kvinnor och det är smart utifrån ett lönsamhets- och tillväxtperspektiv. Men det är trots det fortfarande trögrörligt i många företag och branscher, säger Niklas Jonsson, vd på Almi Nord.

Ökningen är något högre än den i riket i stort men trots det är andelen kvinnliga styrelseledamöter lägre än rikssnittet i Västerbotten.

I helt nya styrelser är kvinnorna något fler och vilken bransch det handlar om har också stor inverkan. Bland delar av servicebranschen är kvinnor i majoritet i styrelserna medan de bara utgör 24 procent inom industri- och tillverkningsstyrelser.

På vd-posten är kvinnor ännu ovanligare – bara nio procent av Västerbottens bolag har en kvinnlig vd, enligt kartläggningen.

Anna Lundmark Lundbergh på Almi betonar att jämställdheten har fördelar också för bolagen som arbetar med det:

– Vi vet att jämställdhet stärker bolagens lönsamhet och konkurrenskraft.

1

av sex styrelseledamöter i Västerbotten är kvinnor.

Andel kvinnor i styrelser

Styrelsekartläggningen avser könsfördelning i bolagsstyrelser och på VD-poster i företag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda. Samtlig data baseras på senaste tillgängliga nyckeltal (2016) från UC.

Motsvarande siffra för riket anges inom parantes.

Andel kvinnor i bolagsstyrelser 2018: 17 % (19 %)

Förändring sedan 2013: + 28 % (+ 25 %)

Andel kvinnor på nya styrelseposter: 29 % (40 %)

Källa: Almi

Chaufför misshandlad i Lövånger

Lövånger Vid ett slagsmål i centrala Lövånger ingrep en lastbilschaufför. Chauffören blev då i sin tur misshandlad av en av personerna med bland annat en sopkvast.

Cykelorientering för vetgiriga

Hökmark Nu är det åter dags för de historievetgiriga att ge sig ut på cykelorientering i områdena runt Hökmark för att få kunskap och samtidigt motion – som är en bra kombination.