Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Läkarbemanningen i mellanbygden varierar. I Bureå arbetar många hyrläkare, medan fasta bemanningen är god i Robertsfors. Foto: TT/ARKIV

Svårt undvika hyrläkare i Bureå

Senast i januari ska landstinget vara oberoende av hyrpersonal, enligt en nationell strategi.
– Men verkligheten ser lite annorlunda ut, säger Marina Bokvist, verksamhetschef för hälsocentralen i Bureå.

Mellanbygden · Published dec 2, 2018 at 12:14

Vid Hälsocentralen i Bureå finns 2,0 läkartjänster, varav endast 20 procent täcks av en fast anställd läkare.

– Resten är vakant som vi måste fylla med stafettläkare, och så har det sett ut de sista fem åren. Vi ser ingen ljusning just nu.

Bokvist fortsätter:

– Det är en oerhörd läkarbrist i primärvården, framför allt i Skellefteåområdet. Det finns inte tillräckligt många allmänspecialister.

Marina Bokvist undviker helst stafettläkare som ibland arbetar några några veckor i stöten vid hälsocentralen. Det innebär också att patienterna i Bureå får träffa nya läkare hela tiden.

– Vi får väldigt mycket kritik för detta. Det är en situation som vi vill komma ur så fort som möjligt.

Ungefär fyra mil bort vid Burträsk hälsocentral med 2,75 läkartjänster är läget väsentligt ljusare.

– Vi har ungefär en halvtids vakans i Burträsk, som har täckts av några veckor hyrläkare. Men i övrigt har vi inga vakanser, säger Maud Sjöberg, verksamhetschef för hälsocentralerna i Burträsk och Lövånger.

Varför lyckas ni bra med rekrytering i Burträsk?

– Jag kan inte ge något entydigt svar på det. Vi har bra teamarbete och satsar på god arbetsmiljö. Men vi delar ändå allihopa svårigheten att rekrytera i Skellefteområdet och hela landet.

Vid Lövångers hälsocentral finns 1,6 läkartjänster.

– Vi har inga vakanser, och vi har aldrig haft hyrläkare där, säger Bokvist.

Carola Degerman, verksamhetschef vid Robertsfors hälsocentral, säger att man är oberoende av hyrläkare.

– Vi har vissa veckor med hyrläkare, men man kallar oss oberoende. Vi har varit det hela året och kommer att vara det även nästa år.

I Robertsfors finns 2,8 allmänspecialister. Ledningen jobbar aktivt för att hälsocentralen ska vara attraktiva för utbildningsläkare. Förhoppningen är att dessa ska stanna kvar efter sina AT- och ST-tjänstgöringar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...