Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Friska djur kräver inte mycket antibiotika. Det är det enkla recept som gör Sveriges bönder till bäst i EU på att använda lite antibiotika. Foto: PRESSBILD

Svenska bönder i positiv botten

Enligt årets rapport från europeiska läkemedelsmyndigheten EMA är Sverige åter bäst i EU när det gäller antibiotikaanvändning i djurhållningen.

SVERIGE · Published okt 19, 2018 at 12:15

Överlag ser man att användningen av antibiotika sjunker även i andra EU-länder.

– Men de har fortfarande långt kvar till Sveriges låga nivå. För att komma dit krävs en annan typ av djurhållning. Svensk djurhälsa står ut i EU och är ett resultat av företagarnas satsning på god djuromsorg för att förebygga sjukdomar. Och att vi har en säker handel med djur till vårt land, säger My Sahlman, smittskyddsexpert på LRF.

Så har Sverige också blivit ett föregångsland och tar emot besök från flera EU-länder som vill lära sig om svensk djurhållning. LRF driver även på i antibiotikafrågan på EU-nivå, för att få ner överanvändningen som är ett hot mot både djur- och humanhälsa.

– Tyvärr flaggade regeringen i somras för att man vill ta bort gränsskyddet för sjukdomar vi inte har i Sverige. Det får stora konsekvenser för vår djurvälfärd och antibiotikaförbrukningen kommer att öka, säger My Sahlman.

I Sverige ligger antibiotikaanvändningen på 12,1 milligram per kilo djur, lägst i EU. Tyskland och Nederländerna har minskat sin användning med över 50 procent, men ligger fortfarande betydligt över den svenska nivån.

I topp hittar man Cypern som använder nästan 40 gånger mer, 453,4 milligram antibiotika per djur, tätt följt av Spanien och Italien.

Det svenska receptet är enkelt. Friska djur genom god djuromsorg. Och friska djur behöver inte antibiotika. Över 90 procent av all antibiotika till djur i Europa ges till hela grupper. Motsvarande siffra för Sverige är 10 procent.

– Sverige måste ligga på för att förbjuda den förebyggande antibiotikabehandling som sker i andra EU-länder. Att begränsa användningen av gruppbehandlingar är ett måste om vi ska komma till rätta med den antibiotikaresistens som hotar såväl humanhälsan som djurhälsan, säger My Sahlman.

– Sjuka djur ska självklart behandlas men med en god djurvälfärd och en bra omsorg så finns förutsättningar för att djuren ska hålla sig friska. Därför använder Sveriges bönder minst antibiotika inom EU.

Det får stora konsekvenser för vår djurvälfärd och antibiotikaförbrukningen kommer att öka

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...