Söndag 18 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Taktfast komp i Djäkneboda

Ekot av dunkandet från den gamla BM Viktor-traktorn lägger sig som en ljuddimma över Djäknebodasjön. Till badplatsen vid Sjöstugan samlas allt fler veteranbilsentusiaster för att lyssna på byns egen trubadur, fika, umgås och ha en trevlig stund tillsammans.

Djäkneboda · Published aug 30, 2018 at 08:30

Umeå Veteranbilssällskap är en ideell förening för alla med intresse för äldre fordon, teknik och kuriosa.

Denna måndagsafton hade klubben ansökt om att få komma till Djäkneboda, och byalaget var inte sena med att skapa ett välbesökt arrangemang med originell musikunderhållning som kronan på verket.

– Det blir ju första gången man blir kompad av en traktor, säger bybon Johan Boström, men jag kör på känslan, så får det gå som det går.

Med en mikrofon placerad vid traktorns avgasrör blir dunkandet från den gamla motorn väl förstärkt och bildar ett taktfast komp.

Plötsligt kommer en stor rysk armémotorcykel med sidvagn glidande nedför slänten och parkerar invid sjön.

– Det är en Dnepr med differentierad drift på sidovagnen, och den klassas som ”övrigt fordon”, och får framföras utan hjälm och MC-kort, berättar Harry Jonsson.

Stärkta av fikat och den varma korven är det sedan många besökare som vandrar omkring bland de utställda bilarna och drömmer sig tillbaka till tider med stora fenor och blänkande krom.
– Ja det var bättre förr, konstaterar en av klubbens medlemmar och äntrar sin veteranbil.

Renbergs enda lag i norr

MELLANBYGDEN Futsal är en växande sport, men i mellanbygdsområdet har seniorlagen minskat. I norra området representeras mellanbygden endast av Renbergsvattnet, som att döma av...