Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Tempen stiger inför årets match

Tycker du att det redan har varit en het sommar? Tänk om, för på lördag nås kokpunkten när Hjoggböle och Bureå bjuder upp till årets match i mellanbygdsfotbollen.

Hjoggböle · Published jul 25, 2018 at 15:15

Båda lagen har under våren och sommaren varit tydliga i sin kommunikation: ”Det är vi som ska vinna serien och inget annat duger”. Så här långt har lagen likvärdig målskillnad, men Bureå har full poängpott, medan Hjoggböle har tappat fem poäng. Största pressen ligger alltså på hemmalaget i lördagens derby.

– Det är en otroligt viktig match för oss och vi har ju tyvärr inte sett så stora svagheter hos dem, konstaterar Pontus Burström, en av Hjoggböletränarna.

– De har ju lite mer rutin än oss i den här typen av matcher, men de är inte oövervinnerliga, fyller den andre Hjoggböletränaren, Albin Lindberg, i.

Hjoggböle vill gärna hitta tillbaka till känslan som de hade i seriepremiären, 7-0-segern mot RIK2.

– Då satt spelet, vi spelade som ett lag och hade förbannat kul, säger Pontus Burström.

Albin Lindberg trycker lite extra på kopplingen till, och rivaliteten med, Bureå.

– Halva vårt lag har gått skola och spelat junioråren i Bureå, men sedan har man som aldrig mött dem, så det ska bli jäkla roligt!

Hjoggböle-Bureå, vilken VM-match kan man jämföra den med?

– Jag skulle säga Frankrike-Argentina. En toppmatch mellan två lag med bra spelare på alla positioner. Det kan bli 6-5 lika väl som 1-0, säger Albin Lindberg.

Hjoggböle ser i skrivande stund ut att ha alla spelare tillgängliga. Den här matchen vill ingen missa.

– Om någon hade bokat in en utlandsresa här hade det blivit rejäla böter, säger Pontus Burström.

Bureå är seriens fullpoängare, men vilar inte på lagrarna inför årets match. Mellanbygden får ett snack med tränaren Simon Eriksson efter ett kvällspass med knappt 15 spelare på plats på Tallbacka. Han har en särskild koppling till motståndarlaget, då han spelade i Hjoggböle när laget gjorde comeback 2010. Då var situationen en annan än idag.

– Vi var kanske inte så bra, men det fanns en charm i att spela i Sveriges just då sämsta lag. Jag hittade ändå glädjen i fotbollen då.

Hjoggböle-Bureå, vilken VM-match vill du jämföra den med?

– Oj, kanske Serbien-Schweiz? Många har spelat i båda lagen och det känns som ett hett derby.

Bureå är mest nöjda med sin bortamatch mot Bjurfors, vinst 2-1, och bragdvändningen mot RIK, 1-3 till 4-3, och har gott självförtroende inför derbyt.

– Vi har många som vill träna och utvecklas ”på äldre dar”, vilket visar gruppens styrka.

Det kan bli 6-5 lika väl som 1-0.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Upprörda känslor om Rickleåns riksintresse

Robertsfors Energimyndigheten vill göra Rickleån och Älglunds kraftstation riksintressant för vattenkraften. Robertsfors kommunpolitiker hade inget att erinra när frågan var ute på samråd....

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...