Tisdag 21 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Tidningen som skapade område

Att namnet på en tidning skulle namnge ett område i Sverige benämnt mellanbygden var knappast tanken när annonsbladet Västerbottens Mellanbygd skapades i början på 1990-talet. Men så blev det och nu har både företag och föreningar namn efter tidningen.

MELLANBYGDEN · Published jan 13, 2020 at 12:00

Mellanbygdens transport AB, Mellanbygdens vattenråd, Mellanbygdens hushållsgille. Det är några av de namn som visar vilket etablerat begrepp som området mellanbygden blivit.

Allt startade utanför Tryckeriet i Robertsfors i början på 1990-talet. Tidningen Västerbottens Mellanbygds grundare Gudmund Fahlén satt tillsammans med hustrun Birgitta och spånade namn på ett annonsblad som var tänkt att starta i området. Paret hade flyttat tillbaka till Norrland efter att ha bott i Göteborg.

Namn som Västerbottens Kustland fanns på förslag på tidningen. Även Västerbottens Mellanbygd som hustrun Birgitta Fahlén föreslagit.

– Birgitta sa att det låter inget bra med Västerbottens Mellanbygd. Men vi hittade inget bättre. Och sen har det blivit ett begrepp i mellanbygden, säger Gudmiunf Fahlén.

Områdesindelningen var bestämd till de tidigare socknarna Burträsk, Nysätra, Lövånger och Bygdeå.

– Det enda jag tyckte var tveksamt var Lövånger. Det var så kort mellan Ånäset och Lövånger. Men jag bodde ju där, säger Gudmund Fahlén.

Han hade noga kollat utgivningssiffror på de större lokala tidningarna och även annonspriser.

– Jag hade väldigt god koll på hur många läsare de hade och hur dyrt det blev med annonsering i alla tidningarna.

Första numret av annonsbladet Västerbottens Mellanbygd som då hade utdelning till alla hushåll kom på skyltsöndag 1992.

Tidningen blev snabbt populär och fick snart namnet Mellanbygden i folkmun. Vilket snart också kom att definiera området.

En lokal vädersändning på teve blev den första verkliga definitionen på begreppet.

– Då sa de på teve att här i mellanbygden kommer solen att skina.

Nu är begreppet sedan länge vedertaget som en definition på just södra delen av Skellefteå kommun och Robertsfors kommun. De gamla socknarna tillhör ju respektive kommun sedan kommunsammanslagningarna 1974. Men Gudmund Fahlén gläds naurligtvis åt att begreppet fått sån genomslagskraft.

– Det är ju jätteroligt att det blivit så här, säger han.

Birgitta sa att det låter inget bra med Västerbottens Mellanbygd

Stort eller litet m?

En fråga som ställlts är: Använder ni stort eller litet m när ni skriver om området mellanbygden?

Enligt skrivreglerna borde vi använda stort m när det gäller området. Men Mellanbygdens redaktion har bestämt en egen regel. För att hålla isär tidningen Mellanbygden och området mellanbygden så använder vi regeln precis som ovan. Tidningen Mellanbygden: Stort M. Området mellanbygden. Litet m.

Lever i hopp om en ljus framtid för gatlysena

Hökmark Kampen för att behålla gatlysena i byarna i Skellefteå kommun befinner sig i ett avvaktande läge just nu. Politikerna på ett möte om gatlysen som hölls för ett tag sedan...

Nu renoveras värdshuset

BURTRÄSK Värdshuset i Burträsk har ännu en gång fått nya ägare. Den 3 februari är det tänkt att det nya krögarparet Sara och Oscar skall slå upp portarna till ett delvis...

Allt färre renar dödas i trafiken

LÄNET Antalet olyckor med renar minskar kraftigt i Västerbotten. De senaste fem åren har antalet olyckor minskat med drygt 40 procent. – Vi har fått större gehör för problemet...

Elpriset styr vattenkraften

LÄNET Elpriset har fått en allt större betydelse för när vattenkraftsbolagen väljer att producera elström. När inte priset är tillräckligt högt väljer allt fler att spilla ut...