Söndag 31 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Tidningen som skapade område

Att namnet på en tidning skulle namnge ett område i Sverige benämnt mellanbygden var knappast tanken när annonsbladet Västerbottens Mellanbygd skapades i början på 1990-talet. Men så blev det och nu har både företag och föreningar namn efter tidningen.

MELLANBYGDEN · Published jan 13, 2020 at 12:00

Mellanbygdens transport AB, Mellanbygdens vattenråd, Mellanbygdens hushållsgille. Det är några av de namn som visar vilket etablerat begrepp som området mellanbygden blivit.

Allt startade utanför Tryckeriet i Robertsfors i början på 1990-talet. Tidningen Västerbottens Mellanbygds grundare Gudmund Fahlén satt tillsammans med hustrun Birgitta och spånade namn på ett annonsblad som var tänkt att starta i området. Paret hade flyttat tillbaka till Norrland efter att ha bott i Göteborg.

Namn som Västerbottens Kustland fanns på förslag på tidningen. Även Västerbottens Mellanbygd som hustrun Birgitta Fahlén föreslagit.

– Birgitta sa att det låter inget bra med Västerbottens Mellanbygd. Men vi hittade inget bättre. Och sen har det blivit ett begrepp i mellanbygden, säger Gudmiunf Fahlén.

Områdesindelningen var bestämd till de tidigare socknarna Burträsk, Nysätra, Lövånger och Bygdeå.

– Det enda jag tyckte var tveksamt var Lövånger. Det var så kort mellan Ånäset och Lövånger. Men jag bodde ju där, säger Gudmund Fahlén.

Han hade noga kollat utgivningssiffror på de större lokala tidningarna och även annonspriser.

– Jag hade väldigt god koll på hur många läsare de hade och hur dyrt det blev med annonsering i alla tidningarna.

Första numret av annonsbladet Västerbottens Mellanbygd som då hade utdelning till alla hushåll kom på skyltsöndag 1992.

Tidningen blev snabbt populär och fick snart namnet Mellanbygden i folkmun. Vilket snart också kom att definiera området.

En lokal vädersändning på teve blev den första verkliga definitionen på begreppet.

– Då sa de på teve att här i mellanbygden kommer solen att skina.

Nu är begreppet sedan länge vedertaget som en definition på just södra delen av Skellefteå kommun och Robertsfors kommun. De gamla socknarna tillhör ju respektive kommun sedan kommunsammanslagningarna 1974. Men Gudmund Fahlén gläds naurligtvis åt att begreppet fått sån genomslagskraft.

– Det är ju jätteroligt att det blivit så här, säger han.

Birgitta sa att det låter inget bra med Västerbottens Mellanbygd

Stort eller litet m?

En fråga som ställlts är: Använder ni stort eller litet m när ni skriver om området mellanbygden?

Enligt skrivreglerna borde vi använda stort m när det gäller området. Men Mellanbygdens redaktion har bestämt en egen regel. För att hålla isär tidningen Mellanbygden och området mellanbygden så använder vi regeln precis som ovan. Tidningen Mellanbygden: Stort M. Området mellanbygden. Litet m.

Bröderna Stenlund är dig hack i häl

Vebomark Även i år är det Vebomark som får försvara Lövångersområdets fotbollsära. Detta med ett stigande själförtroende och två bröder på mittfältet som ser till att...

Kritisk mot kulturmiljöregler

Robertsfors Anders Persson nekades att lägga tegelimiterat plåttak på sin villa och fick även nej på sin överklagan. Han gav upp kampen till slut och har nu lagt ett tegeltak....

Döms till tre månaders fängelse för flertal brott

MELLANBYGDEN En man i 30-årsåldern från mellanbygden har dömts till tre månaders fängelse för ett antal olika brott som han upprepat vid flera tillfällen.