Torsdag 28 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Coronakrisen har bland annat lett till rekordmånga varsel. Foto: PRESS

Tre av fyra länsföretag påverkas av corona

Länet · Published mar 30, 2020 at 13:23

Västerbottens Handelskammare, Företagarna och Region Västerbotten har tillfrågat 1 400 företag i länet hur de påverkas av covid-19.

Av de 500 svararande har över hälften redan behövt vidta åtgärder med anledning av coronaviruset och dess effekter. Det kan till exempel handla om att avbryta nyanställningar, avstå lön, ansöka om att korttidspermittera sig själv, minska resande och andra löpande utgifter eller öka bankkrediterna.

– Det här visar på utmaningens omfattning, säger Anders Hjalmarsson, vd för Västerbottens Handelskammare och fortsätter:

– Många företag berörs direkt och i princip alla företag kommer att beröras. Den oro som många känner är berättigad. För många personer handlar detta inte enbart om liv och död när det gäller hälsa. Det handlar även hur man ser på framtiden där man kanske riskerar att tappa sin försörjning eller se sitt livsverk försvinna.

Ännu fler – ungefär 70 procent av de svarande – tror att de kommer att behöva ta till ytterligare åtgärder under de kommande månaderna.

De flesta företagen, åtta av tio svarande, är nöjda med myndigheternas hantering av pandemin, samtidigt som framför allt mindre företag är oroliga över hur de föreslagna åtgärderna kommer att påverka den egna verksamheten.

Bröderna Stenlund är dig hack i häl

Vebomark Även i år är det Vebomark som får försvara Lövångersområdets fotbollsära. Detta med ett stigande själförtroende och två bröder på mittfältet som ser till att...

Kyrkstad hoppas på ”hemester”

LÖVÅNGER Förra sommaren var uthyrningen av stugorna i Lövångers kyrkstad fullbokad vissa tider. I år är läget helt annorlunda. Nu hoppas ägarna på en bättre senare del av...

Oklart kring havscamping

SIKEÅ HAMN Långtidscamparna på Sikeå havscamping har sagts upp. Campingen för korttidsgäster kommer att vara öppen i sommar men många frågor återstår för den populära campingen.

Bureå störst i toppmötet

ROBERTSFORS Ålder och erfarenhet blev avgörande när Bureå bortabesegrade Robertsfors herrjuniorer i lördags. Matchen slutade 2-3 (1-1) efter hattrick från Bureås Khair Sediki och...
Sport