Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Tvära kast på höstlovet

Höstlovet i Robertsfors kommun bjöd på flertalet aktiviteter förra veckan. En av dem var möjligheten att prova discgolf. Robin Marksén ledde en välbesökt eftermiddag där barnen fick slipa på sportens olika färdigheter.

ÅNÄSET · Published nov 8, 2018 at 12:15

Robin Marksén blev själv biten av discgolf för ett antal år sedan, när en av hans bröder frågade om han skulle följa med till Skellefteå och gå en runda. Efter att ha testat ytterligare några gånger var han fast för sporten.

Och det är ofta så det börjar. Det är få som tävlar på elitnivå i discgolf, men desto fler som går en runda ibland när de vill göra något kul ihop med kompisarna.

– Allt fler upptäcker discgolf som spontanidrott, konstaterar Robin Marksén och fortsätter:

– Det är ju en aktivitet som hela familjen kan göra tillsammans, oavsett om man är 5 år eller 50, och det är något som är svårt att lyckas med i annan idrott.

Inledningsvis såg det ut som om snöslasket skulle hålla deltagarna borta från Ostkusthallen, men till slut var det 19 barn som tog chansen att prova denna inte alldeles lätta sport.

Efter en inledande säkerhetsgenomgång, som skulle garantera att ingen skulle få en disc i huvudet, var det dags att börja öva på långa grundkast. En av utmaningarna var att hitta rätt vinkel, så att discen inte gick rakt upp mot taket, rätt ned i golvet eller ut i väggen.

– Det är svårt att kasta och discen går ju lite hur som, konstaterade Leeah Jatkola, som var på besök från Katrineholm och testade discgolf för första gången.

Efter de första kastövningarna fick gruppen dela på sig och antingen testa speedshooting eller puttar på korg. Det var många som ville prova sin kaststyrka och se om de kunde komma i närheten av Robin Markséns 97 km/h.

Men Alfons Sörvik, som hade lite förkunskap av discgolf genom skolan, la en hel del fokus på puttandet.

– Det svåraste i discgolf är att träffa från nära håll. Jag brukar ofta kasta förbi korgen.

Alfons Sörvik var även positiv till den discgolfbana som nu är på gång i Ånäset.

– Det kan vara kul att pröva lite lättare banor än Wasteland.

Hur svår är den?

– En sjua av tio, kanske. Det är mycket saker i vägen och långa kast.

Passet avslutades sedan med fika och utlottning av priser. Men i valet mellan en ny disc och en påse godis valde de flesta... godispåsen.

– Jag ska nog inte berätta vilken skillnad det är i värde mellan godis och discar, sa Robin Marksén med ett leende.

Han var nöjd med eftermiddagen. Totalt 19 framtida discgolfspelare, som kanske tar den nya discgolfbanan i besittning nästa sommar.

– Det kändes jättebra. Jag är väldigt nöjd och det var ungefär vad jag hade hoppats på.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...