Tisdag 25 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Utbyte med träff i Siknäs

Säckhoppning, nattduell och fotbollsgolf var några av aktiviteterna när 16 utbytesstudenter hade aktivitetsdag i Siknäs med sina svenska kontaktelever och anhöriga förra lördagen.

ÖVERKLINTEN · Published jun 3, 2019 at 12:15

Det är elever från Lichtenstein, Spanien och Tyskland som under en vecka bott hos svenska elever från Tundalsskolan i Robertsfors. Aktivitetsdagen i Siknäs prickade in riktigt fint sommarväder och blev en lyckad tillställning. En rad lagtävlingar genomfördes i syfte att få elever, lärare och anhöriga att lära känna varandra bättre.

Ungdomsutbytet är ett Erasmusprojekt. Tundalsskolan i Robertsfors har vid flera tillfällen tidigare haft utbytesprojekt under Erasmus. Årets namn på projektet är Dont Worry? Be happy!

– Vi försöker hitta ämnen som är lämpliga i tiden. Idag matas ungdomar med än det ena än det andra. Vi vill lyfta vardagslyckan. De små sakerna man kan vara tacksamma för. Försöka hitta verktyg för att klara motgångar och få eleverna att inse att ibland händer det saker i livet. Alla har motgångar, säger Monica Bygdemark, lärare på Tundalsskolan.

Nästa år är det dags för de sista av de svenska eleverna i projektet att åka iväg en vecka och bo hos elever i utlandet.

– En stor del i det här projektet är ju ungdomsutbytet. Att man vågar åka iväg, säger Monica Bygdemark.

Deltagande elever från Tundalsskolan går i årskurs 7, 8 och 9 men majoriteten går i årskurs 8.

Under veckan presenterade bland annat de utländska eleverna sina hemländer, det spelades brännboll och gjordes en utflykt till Umeå.

Vi vill lyfta vardagslyckan

De firade 20-åringen

RISBÖLE Byn må vara liten, men midsommar är alltid signalen för bybor och sommargästerna att dyka upp. I år kryddades firandet med att Risböles byaförening firade 20 år.

Lugnet råder hos tandläkaren mitt ute i skogen

STORRÖDNINGGSBERG En tandklinik mitt i skogen? Kan det verkligen vara möjligt? Absolut. Och ett besök hos Anders och Marita Sundh på tandkliniken Stjärnan i byn Storrödningsberg...

Högre skatt i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunens besparingsbehov blev det stora debattämnet när kommunfullmäktige hölls i Robertsfors i måndags. Beslutet för budgetram innebär en skattehöjning för...