Fredag 20 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Utbyte med träff i Siknäs

Säckhoppning, nattduell och fotbollsgolf var några av aktiviteterna när 16 utbytesstudenter hade aktivitetsdag i Siknäs med sina svenska kontaktelever och anhöriga förra lördagen.

ÖVERKLINTEN · Published jun 3, 2019 at 12:15

Det är elever från Lichtenstein, Spanien och Tyskland som under en vecka bott hos svenska elever från Tundalsskolan i Robertsfors. Aktivitetsdagen i Siknäs prickade in riktigt fint sommarväder och blev en lyckad tillställning. En rad lagtävlingar genomfördes i syfte att få elever, lärare och anhöriga att lära känna varandra bättre.

Ungdomsutbytet är ett Erasmusprojekt. Tundalsskolan i Robertsfors har vid flera tillfällen tidigare haft utbytesprojekt under Erasmus. Årets namn på projektet är Dont Worry? Be happy!

– Vi försöker hitta ämnen som är lämpliga i tiden. Idag matas ungdomar med än det ena än det andra. Vi vill lyfta vardagslyckan. De små sakerna man kan vara tacksamma för. Försöka hitta verktyg för att klara motgångar och få eleverna att inse att ibland händer det saker i livet. Alla har motgångar, säger Monica Bygdemark, lärare på Tundalsskolan.

Nästa år är det dags för de sista av de svenska eleverna i projektet att åka iväg en vecka och bo hos elever i utlandet.

– En stor del i det här projektet är ju ungdomsutbytet. Att man vågar åka iväg, säger Monica Bygdemark.

Deltagande elever från Tundalsskolan går i årskurs 7, 8 och 9 men majoriteten går i årskurs 8.

Under veckan presenterade bland annat de utländska eleverna sina hemländer, det spelades brännboll och gjordes en utflykt till Umeå.

Vi vill lyfta vardagslyckan

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.

Haverikommissionen: Det vet vi hittills om flygolyckan

Umeå Efter att tidigare under dagen ha informerat de anhöriga så höll haverikommissionen i dag en presskonferens om deras arbete hittills efter den allvarliga flygolyckan i Umeå.