Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Vaccin mot influensa slut i mellanbygden

Årets influensavaccin är slut hos leverantören och beräknas ta helt slut även i länet under den här veckan.
Nu vaccineras i mån av vaccin endast personer i riskgrupperna.
Vid hälsocentralerna i mellanbygden är vaccinet helt slut i Robertsfors, Lövånger och Bureå, samt snart slut i Burträsk.

Mellanbygden · Published nov 27, 2018 at 12:20

På grund av stort intresse för att vaccinera sig är det nu brist på årets influensavaccin Vaxigrip tetra, som skyddar mot fyra olika influensatyper.

– Vaccinet används i länet och i stora delar av Sverige, och det har varit stor åtgång i Sverige och Europa. Nu är det helt slut hos leverantören, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare.

Inför årets influensasäsong beställdes 125 000 doser till de fyra nordligaste länen, varav drygt 40 000 till Västerbotten.

– I mitten av förra veckan fanns 5 000 doser ute i verksamheten. Mest troligt tar de slut i veckan. Men många hälsocentraler har redan slut, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i länet.

På hälsocentralen i Robertsfors tog influensavaccinet slut förra veckan.

– Men vi väntar ny leverans. Vi kan dock inte säga vilken dag den kommer, säger verksamhetschef Carola Degerman som påpekar att hittills har 900 vaccinerat sig i Robertsfors, mot 800 i fjol.

Även hälsocentralen i Lövånger och Bureå har slut. I Burträsk fanns ett fåtal doser kvar i måndags, som tar slut "väldigt snart".

– Vi har ställt in våra drop in-mottagningar, och inväntar ny leverans som alla andra, säger Maud Sjöberg, verksamhetschef i Burträsk och Lövånger.

På 1177.se kan man hålla koll på vaccintillgången vid länets hälsocentraler.

Hoppet står till ett ersättningsvaccin, som är lika bra som Vaxigrip tetra.

– Vi har ett visst hopp om att få vaccin via en alternativ leverantör. Vi försöker, men det är ingenting vi med säkerhet vet, säger Stephan Stenmark.

På grund av vaccinbristen har bland andra Folkhälsomyndigheten gått ut med en nationell rekommendation att prioritera personer i riskgrupper. Till exempel personer över 65 år, multisjuka och gravida kvinnor

Ledningen för samtliga hälsocentraler som Mellanbygden talat med konstaterar att avsevärt fler vill vaccinera sig i år jämfört med tidigare.

Har landstinget underskattat intresset?

– Jo, man måste ju vara självkritisk och säga att både norra regionen, Sverige och tydligen hela Europa har underskattat intresset, säger Stenmark.

Han befarar ingen ovanligt stor epidemi enbart på grund av att många inte kunnat vaccinera sig.

– Nej, det är så många saker som beror på hur influensan blir för befolkningen i slutänden.

Förra veckan rapporterades 15 influensafall i Sverige, varav ett i länet.

– Det är ett ströfall som smittats i södra Sverige. Vi har inga tecken på smittspridning i Västerbotten än, säger Stephan Stenmark.

Förra veckan återstod endast 5000 doser influensavaccin på hälsocentralerna i Västerbotten. Vaccinet kan komma att ta helt slut under denna vecka. Nu prioriteras personer ur riskgrupper. Foto: PIXABAY

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.