Söndag 18 april 2021

Västerbottens Mellanbygd

Enligt Region Västerbottens vaccinationsplan ska samtliga personer som önskar vaccinera sig mot covid-19 kunna göra det innan juli månad i år. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Vaccineringens fyra olika faser

Enligt Region Västerbottens vaccinationsplan ska samtliga personer som önskar vaccinera sig mot covid-19 kunna göra det innan juli månad i år. Vaccineringen sker i fyra olika faser. Fas 1 befinner sig enligt tidsplanen i slutskedet och Fas 2 påbörjades i februari och pågår till och med maj.

LÄNET · Published feb 24, 2021 at 11:15

Fas 1 som påbörjade i januari sträcker sig fram till mars. Här har man prioriterat att vaccinera personer som bor på eller är personal på särskilda boenden för äldre personer, personer som hör till prioriterad sjukvårdspersonal.

I ett andra steg vaccineras de som har hemtjänst eller hemsjukvård eller bor med någon som har det, även de personer som arbetar inom hemtjänst och hälso- och sjukvård i hemmet.

Vaccineringen sker på de särskilda boendena och på sjukhus.

Fas 2 sträcker sig från februari till maj. I denna fas vaccineras personer som är 65 år och äldre och personer som har genomgått benmärgs- eller organtransplantation eller som bor med någon som har det.

Utöver dessa vaccineras personer som får behandling med dialys eller som bor med någon som får det.

Andra grupper som ingår i den andra fasen är vuxna som får stöd enligt LSS eller har personlig assistans och de som arbetar inom vården eller omsorgen nära patienter.

Vaccineringen sker i huvudsak på hälsocentral och vaccinationsmottagning.

I den tredje fasen av vaccineringen som sträcker sig från mars till juni prioriteras de som är mellan 60 och 64 år och de personer mellan 18 och 59 år och kan ha svårt att följa råd för att minska smittspridning.

Vaccineringen av dessa personer kommer att äga rum på hälsocentraler och vaccinationsmottagningar.

Den avslutande fasen i Region Västerbottens tidsplan, Fas 4, pågår från april till juni och omfattar alla som vill vaccinera sig och som är över 18 år.

Vaccineringen kommer att utföras på hälsocentraler och vaccinationsmottagningar.

Fler nyheter från mellanbygden
Mellanbygden rekommenderar

By gjorde ett riktigt (ur)klipp

KALVTRÄSK Bert-Åke Karlsson från Kalvträsk ärvde en stor samling pärmar med tidningsklipp efter sin far Allan. Efter Bert-Åkes bortgång i somras har byaföreningen i Kalvträsk nu...

Nils hade kostsam snövinter i maskinförarskogen

FLARKEN Letande efter översnöat virke, problem med framkomligheten, halverad produktion i skördaren och kraftigt ökad bränsleförbrukning. Skogsföretagaren Nils Burlin har ”hängt...

Ett växande Lely Center

FLARKEN Företaget Lely Center i Flarken som bygger och renoverar stall går som tåget. 2018 bildade man ett systerföretag som heter Fjössystem Sverige AB som innebar ökade...

Succétränaren tar ett sabbatsår

BUREÅ/SKELLEFTEÅ Bureå har på senare år haft en fin tradition av unga och framgångsrika fotbollstränare. Mest framgångsrik är nog Fredrik Asplund, som snudd på förde Moröns damer till allsvenskan i fjol.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport