Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Valde smekmånad – i Bygdeträsk

Efter ett bröllop väntar ofta en smekmånad för de nygifta, gärna på någon varm och lyxig plats. Amerikanska paret Adrienne och David Woodward gjorde ett lite annorlunda val och styrde kosan mot den lantliga höstmiljön i Bygdeträsk i stället.

BYGDETRÄSK · Published okt 29, 2018 at 12:15

När Adrienne och David Woodward blev ett par kring jul 2016 var det enligt den klassiska principen ”det säger bara klick”. David var inneboende hos en gemensam bekants föräldrar och brukade flyktigt träffa Adrienne två gånger per år, vanligtvis utan gnistbildning.

Nu var David i färd med att flytta ut, men plötsligt såg han och Adrienne varandra med nya ögon. Tycke uppstod, för att uttrycka det milt. Kanske var det en förlupen mistel som lurade i dörrposten?

– Två veckor senare bodde vi i alla fall ihop, säger David med ett leende.

Tillvaron tillsammans fortsatte i Seattle i staten Washington. David jobbar som civilingenjör, som gör förarbeten till byggplatser och vägar. Adrienne är verkställande assistent på ett teknikföretag, men har även en konstnärlig ådra. Hon skådespelar i fristående filmer och gör voiceovers till TV-spel.

Och konsten spelar en särskild roll i den här berättelsen.

Vi backar bandet till 2005. Adrienne Woodward doktorerar i teater vid universitetet i Santa Barbara, Californien. Under ett läsår går hon i samma klass som svenskan Ottiliana Rolandsson. De får bra kontakt, men skiljs snart åt och ska inte höra av varandra på 13 år.

På årsdagen efter att de blev ett par, den 26 december 2017, gifter sig Adrienne och David inför två vittnen. Men de nöjer sig inte med det, för den 22 september slår de till med en stor ceremoni.

– Vi ville ha det perfekta bröllopet, förklarar Adrienne Woodward.

Ett perfekt bröllop följs ofta av en lyxig smekmånad och paret hade planerat en vistelse i Dublin på Irland. Men under sommaren har Adrienne återknutit bekantskapen med Ottiliana via Facebook.

Ottiliana skickar somriga bilder från Bygdeträsk och hälsar att paret Woodward gärna får besöka Sverige om de får några dagar över.

– Oh my gosh, bjuder du in oss?! Det var min första reaktion, säger Adrienne och fortsätter:

– När jag visade bilderna för David hade han tre frågor: När vi kan vi åka? Hur länge kan vi stanna? Är du säker på att den här platsen existerar utanför min fantasi?

Betänketiden blev kort och prioriteringen enkel. Det blev en kort mellanlandning i Dublin och sedan en hel vecka i Bygdeträsk, via Stockholm och Umeå, för paret Woodward.

– Dublin är ju bara en stor stad, men Bygdeträsk är huvudattraktionen, säger David, som långt tillbaka i sitt vindlande släktträd har såväl skandinaviska som indianska rötter.

– Största försäljningsargumentet för mig har varit bastun. Där har vi spenderat tid varje dag, avslöjar Adrienne.

För Ottiliana blev återseendet också en fulllträff.

– Det var vansinnigt roligt att de ändrade sina planer! Det var som om det inte gått en dag sedan 2005 när vi träffades igen.

Det finns en klassisk checklista för vad utländska besökare vill uppleva under en Sverigevistelse och paret Woodward har inte direkt haft otur. På bara ett par dagar har de hunnit uppleva både norrsken och se en grupp med tre älgar.

– Nu måste vi bara äta svenska pannkakor med lingonsylt, så har vi upplevt allt, skrattar Adrienne.

Och kanske är det inte bara pannkakorna som ger mersmak. Det är inte omöjligt att Woodwards i framtiden blir svenska medborgare.

– Vi har blivit lite desillusionerade av USA de senaste åren och i natt kollade vi reglerna för visum och hur länge man kan stanna i Sverige, säger Adrienne Woodward.

De känslorna ser Ottiliana Rolandsson positivt på.

– Jag hoppas att de känner så starkt för Norrland att de på sikt vill flytta hit.

Är du säker på att den här platsen existerar utanför min fantasi?

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...