Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

"Vi är öppna för förhandlingar"

Även om förhandlingarna fortfarande inte är klara – och inte heller det slutgiltiga valresultatet – så verkar det bli nya eller nygamla politiska samarbeten på flera håll i mellanbygden.

Mellanbygden · Published sep 11, 2018 at 11:50

I Robertsfors behöver Socialdemokraterna nu ta hjälp av Vänsterpartiet för att nå majoritet i fullmäktige. Med 47,9 procent av rösterna är däremot kommunalrådet Patrik Nilsson, (S), nöjd.

– Egentligen tycker jag att vi gör ett riktigt bra valresultat här i Robertsfors. Tittar vi i länet så är vi de som har de absolut största siffrorna. Men det är klart att den vikande trenden slår igenom och att Sverigedemokraterna kommer in, säger han.

– Vi är öppna för förhandlingar, säger Vänsterpartiets Paavo Ruokojärvi.

Centerpartiet gjorde däremot ett starkt val i Robertsfors. Något som förstanamnet Lars Tängdén är mycket nöjd med:

– Vi är väldigt nöjda med det ökade stöd vi har fått. Sen har det kunnat vara ännu bättre. Men att vi ökar med 4,5 procent och två mandat och dessutom att S tappar sin egna majoritet, vi ser ju det här som en följd av de frågor vi vill driva om en utveckling av hela kommunen.

I Skellefteå backar Socialdemokraterna ännu mer och även där planerar S samarbete med Vänsterpartiet.

– Det är vänsterpartiet vi vill samarbeta med, vi har alltid stått dem nära och är väldigt överens om det mesta, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Men även Skellefteå-Moderaternas Andreas Löwenhöök, är beredd att sträcka ut en hand till både Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Vi gör allt för att vädra ut i stadshuset och bryta Socialdemokraternas maktfullkomlighet, säger han.

Vi är väldigt nöjda med det ökade stöd vi har fått

Läs mer i veckans nummer av Västerbottens Mellanbygd.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Nekades byta till plåttak

Robertsfors Anders Persson ville byta taktäckning på sin 60-talsvilla från lertegel till ett plåttak. Kommunen avslog dock hans bygglovsansökan med hänvisning till att huset...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...