Torsdag 28 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

"Vi ser en ökning nu"

Länet · Published apr 7, 2020 at 15:28

I dag höll Region Västerbotten en presskonferens med anledning av coronapandemin.

Tillförordnad smittskyddsläkare Gunilla Persson, hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa och Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör, medverkade och berättar om både sjukvårdsläget och arbetet med att stötta företag i regionen.

Som tidigare rapporterat inträffade länets första dödsfall i covid-19 i går, då en patient i 80-årsåldern med underliggande sjukdomar som vårdades i Skellefteå gick bort.

– Det är en påminnelse om hur allvarlig situationen är och hur viktigt det är att vi gör det vi kan för att bromsa smittspridning, säger Gunilla Persson.

Det har också konstaterats fall på äldreboenden på tre kommuner i länet. Samtliga drabbade vårdas isolerade på sina boenden.

– Vi ser en ökning nu, men det är ingen dramatisk ökning, säger Gunilla Persson om antalet kände fall i Västerbotten.

Även provtagningen har ökat kraftigt och antalet prover som analyseras är dubbelt så många som för några veckor sedan.

Brita Winsa konstaterade att det fortfarande finns gott om vårdplatser på sjukhusen och sjukstugorna i länet.

– Det är en viss ökning av sjukskrivningar av vårdpersonal men den är inte så stor, säger hon.

Bröderna Stenlund är dig hack i häl

Vebomark Även i år är det Vebomark som får försvara Lövångersområdets fotbollsära. Detta med ett stigande själförtroende och två bröder på mittfältet som ser till att...

Kyrkstad hoppas på ”hemester”

LÖVÅNGER Förra sommaren var uthyrningen av stugorna i Lövångers kyrkstad fullbokad vissa tider. I år är läget helt annorlunda. Nu hoppas ägarna på en bättre senare del av...

Oklart kring havscamping

SIKEÅ HAMN Långtidscamparna på Sikeå havscamping har sagts upp. Campingen för korttidsgäster kommer att vara öppen i sommar men många frågor återstår för den populära campingen.

Bureå störst i toppmötet

ROBERTSFORS Ålder och erfarenhet blev avgörande när Bureå bortabesegrade Robertsfors herrjuniorer i lördags. Matchen slutade 2-3 (1-1) efter hattrick från Bureås Khair Sediki och...
Sport