Tisdag 11 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

En tung derbyförlust att bära

Det låg en serieseger i potten när Hjoggböle och Bureå möttes i årets match på Tallbacka i lördags. Trots ledning med 1-0 och 2-1 var det Bureå som vände och vann med 2-3 – en tuff derbyförlust att bära för hemmalaget.

HJOGGBÖLE · Published jul 31, 2018 at 14:00

Precis som vanligt var det en tryckande värme som mötte både lagen och publiken på Furuvallen. Publikantalet var högre än vanligt, 112 personer, men kanske ändå i underkant med tanke på matchens laddning och betydelse.

Hjoggböletränaren Albin Lindberg var glad att det äntligen var derbydags.

– Vi ska hota dem på alla positioner. Vi vill äga mycket boll, ta en tidig ledning och sedan bygga vidare utifrån det.

Simon Eriksson, Bureåtränare, hade hållit i gång laget i två veckor, inklusive en träningsmatch, och trodde att det skulle räcka. Han varnade även för en formtoppad spelare.

– Karoli Watungulu har sett riktigt vass ut sedan slutet av vårsäsongen och har börjat passa in bättre i vårt spel.

Matchen inleddes med Hjoggböle som spelförande och Bureå giftigt kontrande i djupled. Då och då uppstod målchanser när försvaren tappade fokus och bollar slank förbi fötterna. Bra målvakter höll nollorna intakta.

Hjoggböle saknade sin skyttekung Elias Karlsson denna dag och efter en halvtimme var det färdigt även för Razmus Lindgren, som skadade knäet efter ett skott. Matchens varmaste applåder kom när Razmus fick hoppa upp på Buremålvakten Helmer Renströms rygg och bli buren till omklädningsrummet.

Domaren hann knappt blåsa i gång matchen efter det upphållet innan nyförvärvet Adam Martinez gjorde 1-0 till Hjoggböle. En volleylyftning lurade de flesta och bollen damp ned i bortre gaveln.

Lyckan blev kortvarig. Sju minuter senare skapade Ayanle Ismail Ahmed egen poesi på högerkanten, då han avancerade förbi två backar, gick ned mot kortlinjen och spelade snett inåt bakåt. Johan Hellström bjöd på ett vackert avslut, en retfullt lös yttersida i det hörn som målvakten Nordkvist var på väg bort från.

Just före paus hittade Hjoggböle ändå det viktiga ledningsmålet. Adam Martinez klackade klurigt fram till Kevin Forss Nordlund, som kunde fors(s)a in i straffområdet. Han lyfte läckert bollen över den glidtacklande backen och kunde placera bollen förbi Helmer Renström. Och att förvalta ett friläge mot Renström, det får få fotbollsspelare uppleva.

I andra halvlek behövde Bureå bara tio minuter för att vända matchen. Kvitteringen kom, ironiskt nog, efter ett av Hjoggböles bästa anfall i matchen. Med ett antal direktpassningar tog man sig över hela planen, men strandade utanför Bureås straffområde. Bureå kontrade och Karoli Watungulu kunde till slut placera in 2-2 vid bortre stolpen.

Fem minuter senare rullade Hjoggböle i gång spelet via ytterback. Bureå satte press och backen råkade peta bollen mot straffområdet, samtidigt som han förväntade sig frispark av domaren. Signalen uteblev och i stället kunde Watungulu göra sitt andra mål.

Efter det saknade Hjoggböle kraften att kvittera. Ett par nickar i öppet läge på hörnor var det närmaste man kom.

– Tråkigt att vi förlorar och inte kan knyta ihop säcken. Sista 30 ser man att vi inte riktigt orkar 90 minuter, sa en besviken Albin Lindberg.

– Vi straffar dem på grund av att vi har mer energi och orkar vara mer fokuserade i 90 minuter, analyserade en mer nöjd Simon Eriksson, som gjorde helt rätt i att varna för Karoli Watungulu.

– En svår och tuff bortamatch. Jag är jätteglad att vi kunde vinna och hoppas på division 4 nästa år. Tack till alla som kom och supportade oss, sa en jublande glad Watungulu.

Hjoggböle-Bureå: 2-3 (2-1)

  • 1-0 ('32) Adam Martinez
  • 1-1 ('39) Johan Hellström
  • 2-1 ('44) Kevin Forss Nordlund
  • 2-2 ('49) Karoli Watungulu
  • 2-3 ('53) Karoli Watungulu
  • Avslut (på mål): 13-21 (8-12)

2

mål gjorde Karoli Watungulu i andra halvlek och vände därmed matchen till Bureås favör.

Tar kampen mot beroendet

Robertsfors Varje söndag sedan i september har en nystartad AA-grupp haft möten i Rubinens lokaler i Robertsfors. Enligt Paavo som varit med och grundat gruppen finns det ett...

Hasse har blivit helt fri från Ockelbosjukan

Lövånger Hasse Wik var en av de som drabbades av Ockelbosjukan 2013. – I dag känner jag mig i nästan bättre skick konditionsmässigt än tiden före jag drabbades av Ockelbosjukan,...

Samråd om översiktsplan

BURTRÄSK Just nu finns den fördjupade översiktplanen för Skellefteås landsbygder ute för samråd. I torsdags hölls öppet hus i Burträsk med en chans för allmänheten att bolla...

Fler kommuner i Västerbotten vill ha hälsorum

Länet Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu vill fler kommuner i länet också skapa hälsorum för att utveckla sin...

Vill ha bidrag för ödehus

ÖVERKLINTEN Inge Lindström i Överklinten vill med ett medborgarförslag ha en annan typ av bidrag med nybyggnadsbidrag till de som köper ett ödehus.