Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Yoga med tigrar och grodor

De senaste tre fredagarna har gymnastiksalen i Bureå invaderats av tranor, grodor och tigrar. Ett kringresande zoo? Nej, det är bara barnyogan som haft sina provpass under ledning av Elida Sevdin.

BUREÅ · Published dec 21, 2018 at 12:15

Det råder lite av en köldknäpp i Västerbotten denna fredagsafton, men det är ingenting som oroar yogagruppen i Bureåskolans gymnastikhall. Snart kommer deras leder vara lika mjuka som rumsvarmt smör.

Sju blå plastmattor placeras i en cirkel, likt en övervintrande förgätmigej. En referens till växtriket således, men inom yogan döps de olika positionerna ofta med namn från djurriket.

Efter en kort uppvärmning och lite samtal om veckan som gått börjar de radas upp: Den klassiska tranan, förstås, men även tigrar och grodor.

– Jag tycker grodan är härlig, för jag gillar att hoppa, säger Cordelia Wikström och understryker det med att göra ett meterssprång rakt upp i luften.

Moa Andersson favoriserar däremot växtriket.

– Min favorit är upp- och nedvända trädet, för då får man stå på huvudet.

Efter tre provtillfällen har barnyogan haft 10-12 deltagare. Den här aftonen är de sju, samtliga tjejer. Att det blev just fredagar klockan fyra beror på att Elida Sevdin hade den bästa luckan just då, men om det är någon gång man ska varva ned i en stressig vardag, så är det väl just på fredagaftnar.

– Ja, de tycker det är ganska skönt och mysigt när vi släcker ned och kör igenom programmet, säger hon.

Sevdin leder även träningsgrupper för vuxna och lite skillnad är det förstås att hålla i ett pass med de yngre.

– Barn är ju mer spontana på ett härligt sätt, så det blir kanske mer fokus på samtalet. Välbefinnandet och lugnet i kroppen blir dock detsamma för både gammal och ung.

Övningen att stå på ett ben och hoppa i sidled framhåller hon som extra bra i de lägre åldrarna.

– Det kan låta banalt, men det är väldigt bra för att stärka fotlederna. Barn är ofta väldigt rörliga och får i stället jobba med stabiliteten.

Barnyogan, som fortsätter även efter nyår, har börjat få betydelse även utanför passen. Naemi Sevdin kan till exempel använda den när hon tränar dans och även Cordelia Wikström har hittat vardagsnyttan med yogan.

– Jag brukar köra yoga hemma när jag vill bli lugnare.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...