Söndag 18 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Allt färre begravs i kyrkan

Mellanbygden · Published nov 3, 2018 at 06:15

Allt färre svenskar begravs i kyrkliga cermonier och även om många norrländska kommuner går emot den utvecklingen så har andelen sjunkit i mellanbygden.

– Det är en naturlig följd av att Svenska kyrkan tappar medlemmar. Att vi fått ett större inslag av andra religioner bland invånarna i landet ger också ett direkt avtryck, säger Andreas Sandberg, forskare på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren. 

Men även om andelen minskat så är de kyrkliga begravningarna fortfarande vanligare i de flesta norrländska kommuner än det svenska genomsnittet.

Begravningar

  • 66 938 personer begravdes inom Svenska kyrkan ifjol. Det är lika med 72,9 procent av alla avlidna. 
  • I Malå och Överkalix begravdes samtliga avlidna ifjol inom Svenska kyrkan. Andelen var lägst i Sundbyberg och Vaxholm med 55 procent. 
  • De som inte ingår i Svenska kyrkans siffror kan ha haft en borgerlig begravning, en begravning inom något annat trossamfund eller ingen ceremoni all

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Renbergs enda lag i norr

MELLANBYGDEN Futsal är en växande sport, men i mellanbygdsområdet har seniorlagen minskat. I norra området representeras mellanbygden endast av Renbergsvattnet, som att döma av...