Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Att grilla är en älskad sommaraktivitet för många – men det finns risker. Foto: PRESS

Att grilla kan vara riskabelt

Ska man grilla så gäller det att tänka sig för och inte bara på grund av det rådande eldningsförbudet i delar av mellanbygden – det är också relativt vanligt med personskador orsakade av grillning.

Mellanbygden · Published jul 12, 2018 at 09:30

Det är inte minst barnen som är i farozonen.

– Hemmavid ligger tanklöshet bakom många brännskador, det är till exempel ganska vanligt att man får heta flagor i ögonen när man blåser på glöden. En kritisk situation är när man tänder grillen, ha aldrig barn i närheten då, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar. 

Drygt hälften av personskadorna beror på att man tar i heta galler och verktyg eller trampar på het grillkol eller briketter – 15 procent som skadas behöver läggas in på sjukhus.

– Och låt askan ligga kvar i grillen när du är klar, den kan se ofarlig ut, men det kan ta flera dygn innan den glödande kolen svalnar, säger Peter Bratt.

Tips för säkrare grillning

Mest säker och miljövänlig glöd får du om du använder en eltändare. Andra alternativ i det fria är tändkuddar eller tändpapper.

Om du använder tändvätska, häll den på otänd kol, spruta aldrig direkt på öppen låga eller glöd. Välj en miljövänlig produkt. 

Använd inte under några omständigheter bensin, etanol, metanol eller T-sprit.

Gasolgrill innebär explosionsrisk. Släpp inte på gasol i mer än 5 sek innan tändning och ha locket öppet när du tänder.

Grillen placerar du på ett stadigt underlag fritt från allt som är brännbart och inte för nära en byggnad eller växtlighet och träd. Lågor och glöd kan lätt flamma upp och tända eld på det som är brännbart i närheten.Engångsgrillar kräver ständig passning. Den blir väldigt varm även på utsidan och det är viktigt att underlaget inte kan börja brinna, så ställ den aldrig på gräs eller växlighet. Släng den inte i soptunnan förrän du är säker på att den är helt släckt. För att vara på den säkra sidan – häll på minst en liter vatten och låt grillen stå i en timme innan du kastar den.

Säkerställ att det inte råder eldningsförbud när du grillar utomhus.

Källa: Länsförsäkringar

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...