Tisdag 25 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Foto: PIXABAY

Barn utsätts för stölder i skolan

Sverige · Published jan 16, 2020 at 06:15

Jullovet är över och de flesta barn är tillbaka i skolan. Under januari förra året var enbart de polisanmälda stölderna från skolor över 600 stycken.

– Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på. Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett brottsförebyggande tänk, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Förutom förlusten av värdesaker kan stölder även innebära extrakostnader som till exempel låsbyte om hemnycklar försvinner.

Minska risken för stöld

  • Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken eller väskan - dessa ska bäras nära kroppen för ökad uppsikt.
  • Lämna inte värdesaker i skolans skåp eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet.
  • Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.
  • Sätt en nyckelbricka på hemnyckeln så ökar chansen att den kommer tillbaka om den kommer bort.
  • Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits. Märk kläder med permanenta märkpennor.
  • Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

LRF Konsult blir Ludvig & Co

ROBERTSFORS LRF Konsult byter namn till Ludvig & Co i början av mars. Det nya namnet är egentligen inte så konstigt utan har en mycket tydlig koppling till företagets historia....

Försvaret vill kunna ta över ditt fordon

MELLANBYGDEN Försvarsmakten vill kunna nyttja privata snöskotrar, bilar, lastbilar och motorcyklar i händelse av att krig hotar. Därför pågår nu en förstärkning av totalförsvaret...

Brexit kan ge kompetens

VÄSTANTRÄSK Den 1 februari genomfördes slutligen Brexit. Donna Richmond och Paul Connolly, som fick sitt svenska medborgarskap förra våren, hjälper till att förmedla kontakter...