Lördag 21 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Andelen bonusberättigade miljöbilar har ökat bland nyregistrerade bilar det senaste året. Foto: ARKIV

Bilbeskattning får önskad effekt

Nybilsförsäljningen har minskat i Sverige under det första halvåret 2019 och den nya beskattningen har inneburit färre riktigt miljövänliga bilar.

Sverige · Published aug 23, 2019 at 07:15

Den första juli 2018 trädde nya beskattningsregler i kraft för bilar. Bilar med koldioxidutsläpp på max 60 gram per kilometer får en bonus och de med koldioxidutsläpp över en viss gräns får exra hög beskattning.

Detta har haft effekten att "bonus"-bilarna har ökat i andel av nybilsförsäljningen medan de fordon som skulle få den högsta bestraffningen minskar i andel. Även bilar som varken får extra beskattning eller bonus har ökat i andel.

2030-sekretariatet, det nationella sekretariatet för uppföljning av arbetet med fossiloberoende fordonsflotta 2030, menar att detta tyder på att beskattningen haft önskad effekt.

Nedgången i nybilsförsäljning kan bero på utomstående faktorer som långa väntetider hos elbilsleverantörer. Därför kan försäljningen öka under andra halvåret.

Dock förutspås en viss minskning i nybilsförsäljning åren 2019-2022 enligt Trafikanalys.

Skänker priset vidare till Futebol dá força

BYGDSILJUM I somras vann Martinsons Skogsnolias jämställdhetspris på 20 000 kronor. Pengarna kommer nu att skänkas vidare till organisationen Futebol dá força som utbildar...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.