Söndag 27 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Brand totalförstörde flerfamiljshus i Robertsfors

På torsdagskvällen larmades SOS om en brand i ett flerfamiljshus i Robertsfors. Huset gick inte att rädda.

Robertsfors · Published aug 14, 2020 at 11:06

När SOS kontaktades var branden fullt utvecklad. Huset gick inte att rädda trots att 20 brandmän från 13 enheter från fem olika orter deltog i brandbekämpningen.

Uppdatering 12:48

Larmet om branden inkom 23:28 och när räddningstjänsten kom till platsen var branden redan fullt utvecklad.

– Alla boende hade redan hunnit utrymma och ingen person kom till skada, säger Lennart Björklund, inre befäl på Räddningstjänsten.

Situationen underlättades av att endast tre av huset fem lägenheter var bebodda.

Enligt den som larmade ska branden ha börjat i husets nedre delar.

Branden spred sig upp på husets vind och trots att plåtar revs bort från taket gick branden inte att få under kontroll innan byggnaden var totalförstörd.

Emanuel Lindgren bodde i huset, men var ute och åkte bil när han fick syn på branden på avstånd. Han förlorade materiella ägodelar och en katt i branden.

– Man får ta en dag i taget. Det är inte lönt att springa iväg i tankar på hur man ska lösa saker direkt, säger han i en kommentar till Västerbottens-Kuriren.

Räddningstjänsten finns kvar på brandplatsen till klockan 13.

– Sedan 09:30 har försäkringsbolagen tagit över. Troligtvis är det fastighetsägaren som får sköta bevakningen under eftermiddagen, säger Lennart Björklund, inre befäl Räddningstjänsten.

Polisen ska nu utreda om ett brott kan ligga bakom. Händelsen rubriceras just nu som grov mordbrand.

– Så här långt har vi en uppfattning om var branden startat, men varför den startat hoppas vi att förundersökningen kan ge svar på, säger David Helgesson, gruppchef grova brott hos Polisen.

– Det kan finnas många orsaker att det börjar brinna, men just nu finns det en misstanke om att det kan vara grov mordbrand. Det blir det när den orsakat omfattande förstörelse av annans egendom och fara för liv.

Tekniker ska under dagen analysera brandplatsen och boende, både i den aktuella och i närliggande fastigheter, ska höras.

– Och i vanlig ordning: om någon gjort iakttagelser i samband med branden får man gärna höra av sig och så avgör polisen om det är relevant för utredningen eller inte, avslutar David Helgesson.

Nygammal vårdchef hittade hem till Lövånger

LÖVÅNGER Hans hemlängtan till Gärde blev för stor. Peter Bergman sa upp sig från sitt chefsjobb i Norrbotten och flyttade hem på vinst och förlust. Nu är han ny verksamhetschef...

Holm-gång med skräll-Seger?

BODBYSUND/UMEÅ När Olivia Holm från Bodbysund blev allsvensk såg hon mest fram emot duellerna med Caroline Seger. Till helgen är det dags för rond två.

Vill du köpa en förskola?

ROBERTSFORS Sugen på en förskola? Nu finns två stycken till salu i Robertsfors.

Framgångs-Saga i Skåne

NORRA ÅBYN I våras blev hon yngst någonsin i svenska sportkörningslandslaget och det skrivs hela tiden nya kapitel för Saga Pettersson. Nyligen tävlade hon framgångsrikt i Skåne.

Mellanbygden med öppet hus i Lövånger

LÖVÅNGER I samband med Lövångers skördemarknad i fredags hade Mellanbygden öppet hus utanför redaktionen. Många kom för att prata med tidningens representanter, ta en kopp kaffe...