Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Dags att se över ditt elavtal

Elpriset är fortsatt högt och risken är att det stiger ännu mer i vinter. Men vad är bäst? Bundet eller rörligt elpris? Det viktigaste är framförallt att du har någon typ av avtal.

MELLANBYGDEN · Published sep 14, 2018 at 16:00

Frågan om vad som styr elpriset är egentligen en snårig historia. Men vad som ska vägas in i valet mellan ett rörligt elpris eller ett som är bundet är betydligt enklare att svara på enligt Marcel Berkelder, energi- och klimatrådgivare på Robertsfors kommun.

– Jag brukar rekommendera så här. Om du är en gambler, en spelare, då ska du ha rörligt elpris. Gillar du trygghet då ska du ha ett avtal. Det är en tydlig risk att det stiger framöver så att man binder i alla fall på ett år kan vara bra. Men det är ingen som vet. För det är omöjligt att veta, säger han.

Bara från april till nu har elpriset i Sverige stigit med 50 procent. Fyllnadsgraden i vattenmagasinen är också låg på grund av den torra sommaren. Elpriset i Sverige är också till stor del beroende på den svenska vattenkraften. Och då är det de största vattenkraftverken med regleringsförmåga som spelar roll.

Men det är mycket annat som avgör elpriset.

Det många inte vet är att Sveriges elsystem inte är något obereonde system. Det hänger ihop i hela Norden och även en del av de europeiska länderna som exempelvis Tyskland och England.

– Det gör att priserna utjämnas mellan länderna, säger Marcel Berkelder.

Det viktigaste är att ha något slags avtal med elleverantören. Oavsett om avtalet gäller bundet eller rörligt elpris. Annars har man ett så kallat anvisningspris vilket gör elen mycket dyrare.

– Det är rätt vanligt och det är inte många som är medvetna om det, säger Marcel Berkelder.

Vilken typ av avtal man har är enkelt att kolla då det står på elräkningen.

Marcel Berkelder tipsar också om att man kan använda de tjänster som erbjuds där en tjänsteleverantör jämför elpriser för att hitta det billigaste priset.

För den som vill går det faktiskt också att sätta en viss prispress på elbolagen enligt Marcel Berkelder.

– Man ska veta att elpriset är förhandlingsbart. Det går att spela ut bolagen mot varandra, säger han.

Den billigaste kilowatten är däremot alltid den som aldrig förbrukas.

Om du är en gambler, en spelare, då ska du ha rörligt elpris. Gillar du trygghet då ska du ha ett avtal.

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...