Lördag 19 juni 2021

Västerbottens Mellanbygd

Färre fall av covid-19 i länet

Förra veckan minskade antalet som testade positivt för covid-19 i Västerbotten, något regionen tror är en kombination av minskad smittspridning och färre provtagna.

LÄNET · Published maj 17, 2021 at 12:22

Det var den extra helgdagen som minskade antalet provtagna. Totalt testade 395 personer positivt i Umeåområdet, 93 personer i Skellefteåområdet, 24 i södra Lappland och 19 personer skrivna på adress utanför länet.

– Det är fortfarande flest fall i Umeåområdet och i åldersgruppen 19–39 år och då särskilt bland personer mellan 20 och 29 år. Vi fortsätter att göra riktade insatser till unga vuxna, säger Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Enligt smittspårningen sprids smittan framför allt i privata sociala sammanhang, på jobbet, skolan eller i familjen.

– Där är våra beteenden och våra rutiner som styr majoriteten av smittspridningen. Därför måste vi fortsätta uppmana till följsamhet av rekommendationerna. Träffa så få människor som möjligt, rör dig lite ute i samhället, jobba hemifrån när det går, håll distans och gör eventuella resor smittsäkert. Kom ihåg att använd munskydd i särskilda situationer som kollektivtrafik och när du inte kan hålla avstånd, informerar Stephan Stenmark.

Det är fortsatt få äldre bland de nya fallen – enbart fyra i förra veckan – vilket regionen tror beror på vaccinationen.

Fler nyheter från mellanbygden

Lammgård lägger i grön växel

LÖVSELE Det är dags för generationsväxling i "grönsaksfabriken". Nu tar lammproducenterna Regina och Oskar Berg på Bergsåkersgården över Kräkångers Ekogårds grönsaksodling.
Mellanbygden rekommenderar

Kryptovalutabolag skapar datacenter i Robertsfors

ROBERTSFORS Stabil och grön elförsörjning tillsammans med ett kallt klimat lockar blockchainbolaget Bikupa Datacenter 2 AB att bygga ett datacenter i BrukEtt i Robertsfors.

Nicke ny BIF-ordförande

BUREÅ Han hade provat nästan alla roller i föreningen. Därför tog sig Nicke Johansson an uppgiften som ordförande i Bureå när han fick förfrågan.
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport