Lördag 24 augusti 2019

Västerbottens Mellanbygd

Idag uppmärksammas semikolonet!

SVERIGE · Published feb 6, 2019 at 09:15

Den 6 februari varje år firas Semikolonets dag runt om i världen; dagen uppmärksammas för att påminna oss om hur viktigt semikolonet är för vårt skrivspråk samt påminna oss om detta bortglömda tecken. Under 1980-talet då skrivmaskinerna var populära i Sverige var användandet av semikolonet litet; det krävdes nämligen 3st tangenttryckningar för att skapa ett semikolon och många avstod därför att använda det. Detta skulle kunna vara orsaken till att många idag är osäkra på när semikolon skall användas och när det istället ska vara ett kommatecken. Den italienske 1400-talstypografen Aldo Manuizo är mannen bakom det moderna användandet av semikolon; det är till honom tankarna går en dag som denna. Det här skriver sidan temadagar.se.

Men sanningen att säga ska nog semikolonet vara glad att det har en egen dag. För hur många använder egentligen tecknet idag? Och hur viktigt är det?

Själv har jag försörjt mig inom skrivande i snart 20 år och jag kan med säkerhet säga att antalet Semikolonets dag har varit fler under den perioden än de gånger jag använt tecknet. Men vem vet; kanske syndaren vaknar sent?

Många nöjda med "nya" vägen till Bjuröklubb

BJURÖKLUBB Efter vägarbete som tagit ganska lång tid så är vägen till Bjuröklubb så gott som klar. Folk som bor i området verkar tycka att det har varit värt all väntan.

Gatlyskampen fortsätter

LÖVÅNGER Sommaren och semestertiderna börjar gå mot sitt slut. Då måste kampen om byarnas gatlysen intensifieras. Det menar man i Hökmark, som hoppas att övriga byar i kommunen...

Premiär i O-ringen gav Patrik mersmak

DJÄKNEBODA Patrik Jonsson, Djäkneboda, svarade för imponerande insats när han sprang sitt första O-ringen. I Etappstart-Medelsvår 4,0 kom han fyra av 178 startande