Lördag 11 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Foto: PIXABAY

Influensa har kommit till Västerbotten

Länet · Published nov 12, 2019 at 12:04

Nu finns det några fall av influensa A i Västerbotten – närmare bestämt i Umeåområdet – det bekräftar Region Västerbotten.

Personerna i fråga ska också ha smittats med influensa i länet.

– Smittspridningen kan ha gynnats av det vinterlika vädret som vi haft den senaste tiden och vi ser just nu snabbt stigande nivåer av samtal för feber hos barn till 1177 Vårdguiden på telefon, som brukar vara en bra indikator på nivån av smittspridning av influensa, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Vaccineringar mot influensa kommer snart att dra i gång och speciellt riskgrupper som bland andra äldre, gravida och hjärt- och lungsjuka rekommenderas att vaccinera sig och kontakta sjukvården om de får influensasymptom.

I influensatider är hygienen extra viktig.

– Hosta och nys i armvecket, tvätta händerna ofta, och speciellt före måltid, uppmanar Stephan Stenmark.

Influensasymptom

  • Du känner dig mycket sjuk eller matt.
  • Du har ont i musklerna.
  • Du har hög feber och huvudvärk.
  • Du känner dig trött och frusen.
  • Du har ont i halsen och torrhosta.

Källa: 1177 Vårdguiden

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Redan tydligt spår av coronan

LÖVÅNGER Effekten av coronapandemin innebär ju bland annat att svenskarna nu tar ”hemester”. Effekten av detta syns redan tydligt inom turismen. Café Fyren i Bjuröklubb hoppas...

Skrotbilar stort problem

ROBERTSFORS KOMMUN Mer än 140 skrotbilar finns på tomter där Robertsfors kommun vill ha bort större delen av bilarna. Och det kan bli dyrt om anvisningarna att städa inte följs.

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.

Flarkens kapell fyller 100 år

FLARKEN Den gamla skolan blev för trång att hålla till i så Flarkenborna byggde sig ett eget kapell. I år är det 100 år sedan den ståtliga byggnaden invigdes.
Sport