Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Många hyr ut i mellanbygden

Allt fler redovisar inkomster från privat bostadsuthyrning i deklarationen och i mellanbygdens kommuner är antalet privatuthyrare bland de högsta i länet.

MELLANBYGDEN · Published jun 11, 2018 at 09:15

Relativt många människor väljer att hyra ut fastigheter på kortare eller längre tid.

– Det kan vara allt från att hyra ut ett hus på helårsbasis till att hyra ut fjällstugan eller lägenheten tillfälligt, säger Henrik Kisterud på Skatteverket.

Den som hyr ut som privatperson kan tjäna upp till och med 40 000 kronor skattefritt innan det är dags att skatta på inkomsten.

– Det är många, många fler som hyr ut, men hur många vet vi inte. Vi har ingen statistik på hur många som ligger under den skattepliktiga gränsen, säger Henrik Kisterud.

Hur stor andel av befolkningen som gör avdraget varierar mycket inom länet och i topp för Västerbotten ligger Umeå, Skellefteå och Robertsfors.

Det handlar dock fortfarande om en relativt liten del av befolkningen, i Robertsfors är de skattepliktiga privatuthyrarna ett 30-tal och de större städerna handlar det om ett antal hundra personer.

Hur mycket man tjänar varierar också en hel del mellan kommunerna. Bäst tycks uthyrarna i Vilhelmina tjäna – de har i genomsnitt skattat på drygt 70 000 i hyresinkomst – medan mellanbygden ligger betydligt lägre, omkring 20 000 för Umeå och Robertsfors och ungefär 15 000 för Skellefteå.

De flesta uthyrarna gör som de ska enligt Skatteverket.

– De allra flesta gör rätt. Sedan finns det en grupp som inte känner till reglerna och på grund av okunskap inte redovisar, och en mindre klick som chansar på att de inte ska bli påkomna, säger Henrik Kisterud.

De allra flesta gör rätt.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...