Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Många hyr ut i mellanbygden

Allt fler redovisar inkomster från privat bostadsuthyrning i deklarationen och i mellanbygdens kommuner är antalet privatuthyrare bland de högsta i länet.

MELLANBYGDEN · Published jun 11, 2018 at 09:15

Relativt många människor väljer att hyra ut fastigheter på kortare eller längre tid.

– Det kan vara allt från att hyra ut ett hus på helårsbasis till att hyra ut fjällstugan eller lägenheten tillfälligt, säger Henrik Kisterud på Skatteverket.

Den som hyr ut som privatperson kan tjäna upp till och med 40 000 kronor skattefritt innan det är dags att skatta på inkomsten.

– Det är många, många fler som hyr ut, men hur många vet vi inte. Vi har ingen statistik på hur många som ligger under den skattepliktiga gränsen, säger Henrik Kisterud.

Hur stor andel av befolkningen som gör avdraget varierar mycket inom länet och i topp för Västerbotten ligger Umeå, Skellefteå och Robertsfors.

Det handlar dock fortfarande om en relativt liten del av befolkningen, i Robertsfors är de skattepliktiga privatuthyrarna ett 30-tal och de större städerna handlar det om ett antal hundra personer.

Hur mycket man tjänar varierar också en hel del mellan kommunerna. Bäst tycks uthyrarna i Vilhelmina tjäna – de har i genomsnitt skattat på drygt 70 000 i hyresinkomst – medan mellanbygden ligger betydligt lägre, omkring 20 000 för Umeå och Robertsfors och ungefär 15 000 för Skellefteå.

De flesta uthyrarna gör som de ska enligt Skatteverket.

– De allra flesta gör rätt. Sedan finns det en grupp som inte känner till reglerna och på grund av okunskap inte redovisar, och en mindre klick som chansar på att de inte ska bli påkomna, säger Henrik Kisterud.

De allra flesta gör rätt.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...