Onsdag 16 oktober 2019

Västerbottens Mellanbygd

Foto: TRYGG-HANSA

Många okunniga om livbojar

Sverige · Published jul 5, 2019 at 06:15

Nästan 30 procent av svenskarna vet inte hur man ska använda en livboj i en nödsituation och enbart 10 procent har ordentlig kunskap om dem, enligt en undersökning från Trygg-Hansa.

– Livbojarna är oerhört viktiga för säkerheten vid våra svenska vatten och det är viktigt att alla känner sig säkra på hur man använder dem. I en nödsituation ska du aldrig tveka att använda livbojen och jag uppmanar därför alla att lära sig hur du kastar livboj på rätt sätt, säger Alexandra Gahnström, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

Ungefär varannan svensk har någon gång kastat en livboj men bara en procent har gjort det för att rädda någon snarare än att öva.

– Du får gärna låna en livboj som hänger vid vattnet för att öva dig på att kasta, så länge du hänger tillbaka den direkt efteråt i samma goda skick som när du tog ned den. Samla gärna familjen eller kompisgänget i sommar och öva tillsammans, ju fler vi är som kan använda en livboj desto större chans har vi att vända den dystra drunkningstrenden, säger Alexandra Gahnström.

Så används en livboj

  • 1. Ta ned: Ta ned livbojen från ställningen. Ryck loss behållaren som innehåller linan. Lägg behållaren på marken och ställ foten på den.
  • 2. Larma: Påkalla uppmärksamhet från andra som kan larma 112 innan du kastar ut livbojen.
  • 3. Sikta: Tänk på att livbojen är tung, sikta därför bredvid personen i vattnet
  • 4. Kasta: Håll livbojen längs med kroppen och kasta med båda händerna i en ”slungande” rörelse. Med den främre handen i en ögla blir det lättare att styra.
  • 5. Dra in: Dra in linan när personen i vattnet fått tag i livbojen. Om personen i vattnet inte når livbojen, dra in den igen med hjälp av linan och kasta på nytt.

Källa: Trygg-Hansa

Vd satsar mer i egna företaget

Hökmark Åke Paulsson, vd för Ecorub AB, har köpt 200 000 aktier i det egna företaget. Då Åke Paulsson är vd för företaget omfattas han av insiderlagstiftningens krav på anmälan...

För kallt på ”Manhattan”?

BURTRÄSK Hyresgäster som sitter med filtar och vantar, köper in egna element och värmer upp lägenheten genom att köra ugnen med öppen lucka. Nu kräver flera hyresgäster på...

Efter seriesegern: Så ska RIK etablera sig i trean

ROBERTSFORS 2019 innebar ett stabilt avancemang till division 3. Med stark vilja, en stärkt organisation och ett sammansvetsande träningsläger i Spanien har Robertsfors IK tänkt...

Sänker hastigheten trots massiv kritik

MELLANBYGDEN Kritiken från berörda kommuner angående sänkningen av hastighetsbegränsningen från 90 till 80 kilometer i timmen var inte nådig. Trots det tänker Trafikverket inte...