Onsdag 17 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Foto: TRYGG-HANSA

Många okunniga om livbojar

Sverige · Published jul 5, 2019 at 06:15

Nästan 30 procent av svenskarna vet inte hur man ska använda en livboj i en nödsituation och enbart 10 procent har ordentlig kunskap om dem, enligt en undersökning från Trygg-Hansa.

– Livbojarna är oerhört viktiga för säkerheten vid våra svenska vatten och det är viktigt att alla känner sig säkra på hur man använder dem. I en nödsituation ska du aldrig tveka att använda livbojen och jag uppmanar därför alla att lära sig hur du kastar livboj på rätt sätt, säger Alexandra Gahnström, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

Ungefär varannan svensk har någon gång kastat en livboj men bara en procent har gjort det för att rädda någon snarare än att öva.

– Du får gärna låna en livboj som hänger vid vattnet för att öva dig på att kasta, så länge du hänger tillbaka den direkt efteråt i samma goda skick som när du tog ned den. Samla gärna familjen eller kompisgänget i sommar och öva tillsammans, ju fler vi är som kan använda en livboj desto större chans har vi att vända den dystra drunkningstrenden, säger Alexandra Gahnström.

Så används en livboj

  • 1. Ta ned: Ta ned livbojen från ställningen. Ryck loss behållaren som innehåller linan. Lägg behållaren på marken och ställ foten på den.
  • 2. Larma: Påkalla uppmärksamhet från andra som kan larma 112 innan du kastar ut livbojen.
  • 3. Sikta: Tänk på att livbojen är tung, sikta därför bredvid personen i vattnet
  • 4. Kasta: Håll livbojen längs med kroppen och kasta med båda händerna i en ”slungande” rörelse. Med den främre handen i en ögla blir det lättare att styra.
  • 5. Dra in: Dra in linan när personen i vattnet fått tag i livbojen. Om personen i vattnet inte når livbojen, dra in den igen med hjälp av linan och kasta på nytt.

Källa: Trygg-Hansa