Söndag 17 november 2019

Västerbottens Mellanbygd

Foto: PRESSBILD

Många oroliga i biltvätten

Sverige · Published nov 8, 2019 at 06:15

Närmare en av fem svenskar upplever oro eller obehag i biltvätten, enligt en undersökning från Hållbar biltvätt.

Förutom obehag för individen kan det också indirekt leda till ökade skador på miljön, tror Robert Dimmlich, initiativtagare för Hållbar biltvätt.

– Att vara rädd för att köra in i en automattvätt kanske låter harmlöst jämfört med andra rädslor, men går det så långt att man undviker biltvättar och istället tvättar bilen hemma blir det ett problem. Det kan bero på osäkerhet för hur man åker in på ramperna, rädsla att bilen ska repas, att det kommer in vatten eller att man helt enkelt känner sig instängd i ett trångt utrymme, säger han.

Den som vill bli av med sin biltvättsrädsla gör bäst i att konfrontera den, menar psykologen Maria Farm:

– När vi befinner oss i en situation som vi inte har kontroll över själva, till exempelvis tanken av att sitta fast inne i en biltvätt eller en hiss, kan hjärnan överreagera och tolka situationen som farlig. Det är ett primitivt beteende i grunden, rädslan skapar psykisk och fysisk ångest och vi får känslan av att vi vill fly för att överleva. För att övervinna en sådan rädsla behöver vi utmana oss själva och inse att det är ofarligt. Att fortsätta undvika det som känns obehagligt kan istället bli en begränsning i vardagen.

Terapeutens tips för biltvättsrädda

  • Konfrontera din oro steg för steg. Ett första steg kan vara att åka till en biltvätt och be personalen visa hur det går till och berätta vad som händer under själva biltvätten. Det ökar känslan av att du har kontroll och faktiskt kan klara av det.
  • Ta med sällskap! Det bör vara någon som inte känner samma oro som dig utan kan stötta dig om det behövs.
  • Håll dig lugn. Hjärnan har svårt att skilja mellan fysisk och psykisk stress. Märker du att pulsen går upp och paniken kommer smygande så andas långa, djupa andetag. Sitt bekvämt, slappna av och försök att inte spänna dig. Lugn och harmonisk musik kan också hjälpa.
  • Blunda inte utan titta på det som händer runtomkring. Beskriv gärna högt för dig själva vad du ser. Det minskar risken att fantasin skenar iväg och ökar istället ditt rationella tänkande.
  • Sätt ett mål att du ska klara av det och belöna dig när du är klar! Kanske med en god middag, eller ett biobesök!

Kassagirot med fullservice nu på plats i Lövånger

LÖVÅNGER Förra året gick Riksbanken ut och förutspådde ett kontantlöst samhälle till 2030-talet. Men fram tills dess används fortfarande kontanter, om än i allt mindre...

Hade 61 bilar på tomten – hotas av vite på 80 000

MELLANBYGDEN En fastighetsägare i mellanbygden hotas av ett vite på 80 000 kronor om han inte städar bort skrotbilar från gården. Vid miljöinspektörernas besök hade...

Många negativa till sänkning

MELLANBYGDEN Hastihetssänkningen från 90 till 80 kilometer i timmen efter E4 väcker många reaktioner. Negativa, men även positiva. På Mellanbygdens Facebooksida var det dock...